«Крізь запах». Харківська муніципальна галерея відкрила новий живописний сезон

Ольга Телипська  |  П'ятниця, 13 вересня 2013, 13:30
12 вересня харківська Муніципальна галерея відкрила новий виставковий сезон виставкою «Крізь запах» художника-абстракціоніста Юрія Ваткіна. Виставка триватиме до 24 вересня.
«Крізь запах». Харківська муніципальна галерея відкрила новий живописний сезон

Харківський художник з невеликою галерейною історією (Ю.В. почав виставлятися з 2009 року) в своїй серії переосмислює природні мотиви, подаючи їх в абстрактних кольорових мазках. Визначивши головні критерії світосприйняття: емоційна та барвиста перцепція, митець, відмовляється від строгої фотографічної передачі. «Колір» та «Емоція»  – визначальні категорії у оцінці природи та життя в роботах пана Ваткіна, який характеризується експресивною манерою письма. 

Представлена у галерея серія абстрактних робіт пана Ваткіна є своєрідною візуалізацією запахів, порівнюючи її із світосприйняттям сліпця, який саме через смак та аромат уявляє собі колір.

Юрій Ваткін

Мистецтвознавці порівнюють його малахітово-ультрамаринові пейзажі з вітражно-мозаїчною грою відтінків врубльовських панно, а монохромну серію визначають як таку, що побудована на силуетному сприйнятті природи. Холодні градації, жорсткість мазків, гострота у картинах Ваткіна насторожують та наче заграють із підсвідомістю, в результаті чого викликають бентежне відчуття. Водночас ця ж сама крижана палітра створює приємне відчуття прохолоди.

Картини Юрія Ваткіна розповідають про те, що не завжди можна пізнати доторком, одначе можна відчути, його живопис, мистецтвознавці порівнюють із дегустацією вина, яка крізь візуальне сприйняття відкриває нам увесь букет смаку та аромату.

Серією «Крізь запах» автор закликає людей відійти від вербального сприйняття живопису, адже абстракція – напрям вимагає відключити логіку і дати волю почуттям. Автор звертається до інстинкту виживання, продовження роду, де запах має важливе значення. Така запропонована модель Всесвіту пана Ваткіна має дозволити напрочуд гостро відчути та отримати задоволення від гри кольорів, ритмічності, сили та свободи руху.

Довідка:

Юрій Ваткін народився в 1975 році, в м. Дніпропетровськ. З 1991 по 1994 рр. навчався в Харківському художньо-промисловому інституті на факультеті «Промисловий дизайн».  Живе і працює в с. Тишки Харківської області.

Виставки:

2012 

«Колір і Емоції», галерея VOVATANYA, Харків, Україна

2011

«На землі» (спільно з В. Бисовим), Муніципальна галерея, Харків, Україна

«На землі» (спільно з В. Бисовим), в рамках арт-ярмарку ART KYIV Contemporary, Мистецький Арсенал, Київ, Україна

«Прояв», Харківська Муніципальна галерея, Харків, Україна

2010

Персональна виставка в Харківському художньому музеї, Харків, Україна

2009-2010

Участь у групових виставках Спілки художників, Харків, Україна

 

 


comments powered by HyperComments