Три ключові цінності Європи: харківські студенти спілкувались з учасниками групи «Першого грудня»

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 16 вересня 2013, 10:08
Навіщо Україні Європейський Союз? А Україна Європейському Союзу? І що нам, громадянам, дасть підписання Угоди про Асоціацію? Навряд кожен з нас зміг би швидко і зрозуміло відповісти на такі запитання. Разом зі студентами харківських ВНЗ 13 вересня це з’ясовували громадські діячі та учасники ініціативної групи «Першого грудня».
Три ключові цінності Європи: харківські студенти спілкувались з учасниками групи «Першого грудня»

До Харкова приїхали Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні  Пятрас Вайтєкунас, учасники ініціативної групи «Першого грудня» Ігор Юхновський та В’ячеслав Брюховецький, Надзвичайний і Повноважний Посланник України, громадський діяч Данило Лубківський. Вони побували у Харківському національному університеті ім.. В.Н. Каразіна та Національному університеті «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого».

«Є проблема, яка стоїть на порядку денному, і хочемо ми того чи не хочемо, мусимо нею зайнятись. Треба йти туди, де загальне становище суспільства, держави має вищу цивілізацію», - сказав Ігор Юхновський. – «Але до більш досконалого треба йти не з протягнутою рукою, а мати певний запас індивідуальної специфічної вищості, яка є корисна тим об’єднанням держав, куди ви входите. Україна повинна знайти свою специфіку входження до Європи, і таку специфіку, в отриманні якої є зацікавлена Європа».

виступає В'ячеслав Брюховецький

Далі мова пішла про європейські цінності. Гості виокремили три ключові ознаки європейця. Перша з них – свобода. Про неї студентам розповів Пятрас Вайтєкунас. Наступною цінністю назвали бажання бути кращим. На думку академіка НАН України Ігоря Юхновського, європейські технологічні стандарти зроблять українську продукцію конкурентоспроможною, а розвиток науки допоможе державі подолати «розруху» після розпаду СРСР.  «В Україні не буде чесності і справедливості доти, доки наука, освіта і охорона здоров’я не будуть справедливо забезпечені», - додав академік. Він наголосив, що збільшення заробітної плати працівникам освіти, науки, медицини, культури не приведе до розвитку інфляції держави, як це зазвичай відбувається, коли піднімають середній рівень заробітної плати.

про європейські стандарти говорить  Ігор Юхновський

І третя цінність - причетність до гідності (так її назвав ведучий дискусії Данило Лубківський). «У нас у Радянському Союзі, та й сьогодні ще, у відрядженні – печатку, на бланк – печатка. Печатка – це є основа», - порівнює В’ячеслав Брюховецький українські та європейські реалії. - «Виявляється, у тому світі ці печатки не мали жодного значення, мав значення підпис людини, або навіть більше, що мене вражало, – слово людини».

Пятрас Вайтєкунас, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні

Хто б як не ставився до Європейського та Митного Союзів, у листопаді Україна має зробити свій вибір. «За невизначеності до нас не можуть прийти ані європейські, ані російські інвестиції», - підсумував виступи гостей перед харківськими студентами Данило Лубківський.

Нагадаємо, що за результатами опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва” та соціологічною службою центру Разумкова у травні 2013 року, 41,7 % громадян України підтримують вступ до ЄС, 31 % - до Митного Союзу, а 13,5 % проти вступу і до ЄС, і до МС.

 

comments powered by HyperComments