У Харкові покажуть "Язичників"

Ніна Жаровська  |  П'ятниця, 20 вересня 2013, 12:20
Сцена харківського театру імені Шевченко на вечір перетвориться на одеську квартиру. Крізь сімейні проблеми актори шукатимуть «шляхи до храму».
У Харкові покажуть "Язичників"

П’єсу «Язичники» написала молода письменниця з Одеси Ганна Яблонська. Нову драму української мовою переклав актор і режисер театру імені Шевченка Степан Пасічник. Молодіжний текст у Харкові «пройшов цензуру».

Ніна Хижна, акторка (грає Христину,  доньку): «П’єса не дає відповіді, вона показує реалії такими, які вони є. На жаль, довелося прибрати нецензурну лексику. Хоча вона, як на мене, і є кардинальним відображенням дійсності. Але довелося адаптувати для великої сцени».

У виставі грають актори різних поколінь, розповідає режисер Олег Русов: «Молодь театру дуже зацікавилась п’єсою. Для старших акторів це був тяжкий крок – через лексику, яка є в драматургії, через проблеми, які тут підіймаються».

Оксана Шопіна, акторка (грає Марину, маму): «У наш час таких жінок, як моя героїня, багато. Ідол, якому вони поклоняються, - гроші. Їм здається, що матеріальне благополуччя родини може вирішити усі проблеми, повернути гармонію, щастя, яке минуло. І вони вперто тягнуть на собі цей сімейний віз, а вміння слухати і розуміти найближчих та найдорожчих людей до них приходить лише у критичній ситуації…».


 

Дія постановки розгортається в одеській квартирі – її мешканці через нестачу грошей не можуть закінчити ремонт. Проте вже в другій дії декорації реальні замінюються на символічні.

Олег Русов, режисер: «У постановці була «небезпека» впасти в побут – затягнути показ побутових проблем. Проте головна тема – тема пошуків шляху до віри».


 

Прем’єра постановки «Язичники» відбудеться на великій сцені харківського театру імені Шевченка  20, 21 вересня та 5 жовтня. Початок вистави о 18.00.

Довідка

Спектаклі за драмами Ганни Яблонської грають на сценах українських театрів з 2007 року. Проте «Язичники» дуже часто називають найкращим твором авторки. Саме за нього російський журнал «Искусство кино» в 2011 році присудив премію Ганні. Проте нагороду Яблонська так і не отримала – вона загинула в московському аеропорту «Домодєдово» внаслідок теракту. 


comments powered by HyperComments