«Навчи її робити це»: Анна Малігон презентувала свій дебютний роман-орнітофобію

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 27 вересня 2013, 16:03
26 вересня в рамках літературного фестивалю Йогансен-fest в харківській книгарні «Є» відбулася презентація дебютного роману Анни Малігон «Навчи її робити це». Написаний виразною поетичною мовою, він розповідає про життєві колізії двох, здавалось би, протилежних за характером дівчат: відлюдкуватої Лізи та розкутої Марти, яких доля зводить разом.
«Навчи її робити це»: Анна Малігон презентувала свій дебютний роман-орнітофобію

За словами авторки, це - «роман-орнітофобія». Саме такою оригінальною назвою Анна Малігон позначила жанр свого твору. Проте, здавалося, до чого тут боязнь птахів? «Це стосується головної героїні романі Лізи», – розповіла Анна Малігон, − «Вона ніби весь час хоче злетіти, але чогось боялася. Птахи символізують вищих духів, посланців. А в кельтській міфології вони ще можуть символізувати темні сили. А у Хічкока птахи взагалі почали карати людей за їх гріхи. Можливо, у цьому романі птахи постійно потрапляють на очі цій дівчині як нагадування про те, що вона не може злетіти. Їй потрібно подолати свій страх. Для цього їй слід взяти себе в руки. Зробити крок, щоб переступити через себе».

До речі, тема страху, фобій неодноразово проходить через сторінки роману. Особливо це стосується тих, що залишились ще з дитинства: вони переслідують і в дорослому житті, маючи нахабство впливати на його хід в сьогоденні. Не оминула письменниця і проблему дитячих травм та ранньої самотності, показавши, що навіть впевнені і розкуті люди не можуть позбутись їх протягом багатьох років.

«Книга «Навчи її робити це» надзвичайно цікава і оригінальна», − поділилася своїми враженнями поетеса та літературознавець Олена Рибка, − «Вона є дебютним романом цієї авторки. Але книга написана настільки майстерно, що мимоволі придушуєш дихання, коли її читаєш. Але читається вона не на одному подихові. Це не масова література і не якесь там «легке чтиво». Вона відкриває якісь болючі, виразкові сюжети в нашому житті. Це книга, яка нікого не залишить байдужим. Вона дійсно може чомусь навчити: дивитися на людей по-іншому, давати більше любові своїм близьким і відчувати свою відповідальність перед іншими».

comments powered by HyperComments