Музі Харківського літературного музею – 115 років

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 30 вересня 2013, 11:08
Виставка «МАРІЯ. МАРУСЯ. ІВМА. МАНЮНЯ. МУРА» до ювілею української перекладачки Марії Пилинської, відкрилася у Харківському літературному музеї 28 вересня. Подію приурочили 115-річчю з дня народження філолога та 25-річчю музею.
Музі Харківського літературного музею – 115 років

Архів перекладачки ліг в основу музейного фонду. Марія та її перший чоловік Іван Дністровський спілкувалися з письменниками Миколою Хвильовим, Миколою Кулішем, Майком Йогансеном та іншими. Іван помер від туберкульозу і заповів знищити всі його матеріали, оскільки вони могли розповсюджувати надалі хворобу. Та Марія вирішила інакше. Твори українських письменників Розстріляного відродження, листування та особисті речі – все це вона турботливо зберігала протягом свого життя. Коли постало питання про заснування у Харкові літературного музею, її син від другого чоловіка Олександр Бугаєвський приніс кілька валіз із документами письменників 20-х років. Сьогодні Марію Пилинську називають музою літературного музею.

«Коли розпочалася війна, вона поклала архів в мішки, що не горять, і супроводила записками. На виставці є одна з них – «Тут хранятся очень ценные рукописи». Це справжня гордість нашої колекції – книги, рукописи, фотографії, періодичні видання. Завдяки Марії Пилинській у нас зберігається засушена троянда з похорону Хвильового і відрізане пасмо волосся» -  розповідає працівниця музею Ольга Черемська.

Виставка нараховує близько 60 експонатів, серед яких листи, фотографії та особисті речі Марії. Тетяна Пилипчук, автор експозиції, розповідає про перекладачку: «Вона була жінкою, така талановита, красунечка, яка одружується з поетом. Він тоді був  ще малознаний, але перспективний. Харків – столиця, і вона уявляє, що зможе тут реалізуватися. Її сестра згадує, що Марія завжди посміхалась, як би не було важко. Сильна, мужня жінка». Своїми спогадами про матір з гостями виставки поділився і син Марії Олександр. 

comments powered by HyperComments