Харківський літературний музей: як все починалося

Світлана Шкурай  |  Вівторок, 1 жовтня 2013, 17:42
Зустріч «Легенди, спогади та міфи» відбулась у Харківському літературному музеї. Вечір спогадів – один із заходів до дня народження закладу. Як все починалося і що з цього вийшло, розповідали люди, які створювали музей.
Харківський літературний музей: як все починалося

«Наші урочисті заходи мають назву ПараФраз. З одного боку, це детальна розповідь про якісь події, з іншого боку, це короткий виклад якогось більшого тексту», - пояснює працівниця музею Тетяна Трофименко. Дійсно, кожен виступ – величенька історія про одну з подій з історії Літературного  музею, яка запам’яталась речникам найкраще.

Ідея створення літературного музею з’явилась ще у 1930-х роках, тоді його хотіли розташувати у Будинку літераторів ім. В. Еллана-Блакитного, але реалізувати задум не вдалося. За півстоліття справа знову набула актуальності, утворилась група людей, які активно почали проходити усі необхідні інстанції, стукатися до Міністерства культури та шукати приміщення й співробітників.

«Коли зароджувався цей колектив, я ще працював у  Спілці письменників. Цей готель [- будівля, в якій розмістився музей] нам вдалося отримати на переламі часів, коли партія вже тремтіла, думала якось задобрити. Нам пропонували й інші прекрасні приміщення: на Дарвіна, будинок коло метро «Бекетова», але вони потребували ремонту, а нам треба було швидко кудись вселитися» - розповідає харківський поет Анатолій Перерва.

Директор музею Ірина Григоренко

Свідком відкриття музею була й Ірина Григоренко, яка тепер є його директором: «Віктор Степанович Бойко [поет – авт.] знайшов Світлану Федорівну Клімову. Вона розробляла концепцію необхідності створення Літературного музею у Харкові, а я і Віктор Степанович бігали по кабінетах Міністерства культури і намагалися добитися, щоб у нас був штат, який би міг працювати.  На посаду директора запросили Віктора Анатолійовича Полянецького».

Заступник директора музею з наукової роботи  Тетяна Трофименко

Святкові заходи до 25-річчя Харківського літературного музею розпочалися 27 вересня і триватимуть до 5-го жовтня. У програмі – літературні читання, відкриття нової експозиції, тренінги, інтерактивні екскурсії та інші пізнавальні розваги для дорослих та дітлахів.

Завтра, 2-го жовтня, тут відбудуться захід «Апокриф: шістдесятники» (спеціальні версії усталених музейних програм), інтерактивні екскурсії «Мистецтво чи політика: Нью-Йоркська група vs „шістдесятники”», «Ви ходили до Петлюри за штанами… Творчість Василя Стуса та Володимира Сосюри», інтерактивна екскурсія «Дисиденти», «Ув’язнені історії…» і творчий вечір «Майстри пера і фрази – літмузею!».

Дізнатися більше можна за посиланнями:

Група у  «ВКонтакті» ;

Група в  «Facebook» 

comments powered by HyperComments