В харківському культурному центрі «Indie» показали спектакль за творчістю Ліни Костенко

Юлія Гуш  |  Середа, 23 жовтня 2013, 15:14
У незалежному культурному центрі «Indie» (вул. Чернишевська, 4/6) театральна група «Босоногі» влаштувала театральний перфоманс «Інкрустації» за мотивами творчості Ліни Костенко. Захід ознаменував собою початок екологічної кампанії Тиждень клімату в Харкові, організатором якої виступив громадський рух «Друг природи».
В харківському культурному центрі «Indie» показали спектакль за творчістю Ліни Костенко

Надія Алюнова, режисер спектаклю, поставила його разом зі своїми студентами з Харківського університету мистецтв імені І.П. Котляревського. «Ідея постановки цього спектаклю з’явилася в мене вже давно. Але вона пішла не від мене самої, а від роботи з моїми студентами, ― розповіла Надія Алюнова,  ―  спочатку до мене прийшов матеріал, а в же потім думка про те, як його втілити в життя. Мені здається, про це потрібно говорити. Ліна Костенко – геніальна поетеса. До неї варто прислухатися».

Поезії Ліни Костенко стали не просто окрасою спектаклю. Вони були його єдиним сценарієм, саме в них крилася головна думка, основний меседж постановки. Це були вірші стосунки людини з природою, про її ставлення до навколишнього середовища, про її вбивче недбальство та невідповідальність, про культуру, засмічену дешевими та примітивними ерзацами, про самоідентифікацію українців як нації та їх приспане почуття власної гідності….

«Не можна казати, що тема екології має йти окремо від  теми самоідентифікації нації. Їх краще розглядати як єдине ціле, а не роз’єднувати, ― поділилась своєю думкою Надія Алюнова, ― на мій погляд, у суспільстві існують певні задачі. Так само і у мистецтві. Це стосується не тільки екології».

Спектакль пройшов на невеличкій сцені, з мінімум декорацій. На сцені були присутні тільки дві акторки ― Анастасія Медвєдєва та Маргарита Удовиченко. Проте, не зважаючи на зовнішню простоту, спектакль вийшов напрочуд емоційним та проникливим. Більше того – він змусив замислитися над тими актуальними і болючими проблемами сьогодення, на які закривати очі ми вже не маємо права.

Вже почалось, мабуть, майбутнє.
Оце, либонь, вже почалось…
Не забувайте незабутнє,
воно вже інеєм взялось!

І не знецінюйте коштовне,
не загубіться у юрбі.
Не проміняйте неповторне
на сто ерзаців у собі!

(с) Ліна Костенко

comments powered by HyperComments