Захисти природу для себе та від себе: "Тиждень клімату", День прибирання

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 4 листопада 2013, 00:06
Ідея збереження природи здобуває з кожним днем все більше прихильників. Минулої неділі закінчився «Тиждень клімату» в Харкові - сім днів акцій, що пропагували «зелені» ідеї та долучали до прибирання. Цими ж вихідними, 3 листопада, без розважальної програми, афіш та анонсів, а тільки за допомогою групи в соцмережі близько двох десятків людей зібралися і пішли прибирати Журавлівський гідропарк.
Захисти природу для себе та від себе: "Тиждень клімату", День прибирання

Таких міні-акцій у Харкові проводять на рік з десяток. Їх організовують різноманітні активісти, представники громадських рухів та організацій, або й просто небайдужі. Про більшість з них ми не знаємо і не дізнаємось.

«Гори сміття, брудний одяг, папір, пластик, пляшки. Якщо я щось можу зробити, щоб мої діти цього не побачили, то я маю не плескати язиком на телебаченні, а  взяти хоч одну пляшку і покласти її у смітник» - говорить вокаліст харківської музичної групи Ілля Саєнко. Хлопець до десяти років жив в центрі міста, а після переїзду до будинку, далекого від безперервного шуму  автомобілів, відкрив для себе багато нового: «Виходиш – у тебе не дорога під ногами, не асфальт, а земля, рослини, трава… Перший час, коли я переїхав, все було дуже класно: я в цій річці купався, вперше пішов сюди на риболовлю, спіймав тут свою першу рибу. В центрі міста дорога поруч, і чути той жахливий запах, коли річку спускають.  Ось я приїжджаю сюди, бачу чисту річку, в якій можна купатись».

Ми часто чуємо розмови про глобальне потепління та захист вимираючих видів тварин і рослин.  Але ці теми, напевно, занадто абстрактні для «середньостатистичних» жителів України, неспеціалістів у сфері екології, адже знову і знову, гуляючи парками міста, не тільки помічаємо викинуті пляшки, а й самі (не всі, звичайно!) не гребуємо іноді можливістю запустити у високу траву обгортку цукерки абощо.

Ілля (ліворуч) з другом-музикантом

«Я буквально пару днів тому гуляв тут. Ми перед цим готувались до концерту, тому я  дуже втомився і вирішив прогулятись, – продовжує  Ілля. –  Коли я побачив теж саме, що десять років тому  було на іншій річці – бруд, сміття,  я зрозумів, що тут не можна купатися».

Якби кожна людина, яка живе в Харкові, зібрала б один кілограм сміття, на думку хлопця, місто стало б чистим. Він створив зустріч у соціальній мережі, розповів про ідею друзям і прихильникам своєї музики. Ілля радий, що і тут йому допомогло захоплення музикою. «Ті, хто кажуть, що прибирати сміття – це не для них, обманюють самих себе, бо не хочуть нічого робити». Напевно, ті, хто відгукнувся на ідею, також не вважають своїм покликанням прибирання сміття за іншими, але вони вірять, що їхня праця «робить світ кращим».

Антоніна Шестакова, викладач англійської мови, прочитала про це прибирання на сторінці одного з друзів в соціальній мережі. У подібній акції вона бере участь вперше, але над проблемою забруднення навколишнього середовища замислюється давно, адже для її рідної Феодосії це надзвичайно актуально: комунальники не встигають прибирати за туристами, за словами Антоніни, бракує навіть смітників.  «Я розумію, що в цілому наше прибирання картину не змінить. Я розумію, що прийде хтось і насмітить. Сьогодні було так лінь вставати, але я сказала собі, що я хочу принести трошки радості у цей світ»  - говорить вона.

Антоніна Шестакова

Учасники цього прибирання, як і більшість інших екоактивістів, сподіваються, що «зелений» стиль життя стане модним, хоча й бояться, щоб мода не минула. Нагадаємо, що окрім подібних прибирань, у Харкові вже кілька років поспіль, як і в інших містах України, проходить масштабна акція  «Зробимо Україну чистою».

 

comments powered by HyperComments