Андрій Парамонов презентував «Історію роду Квіток»

Юлія Гуш  |  Середа, 6 листопада 2013, 12:12
5 листопада в приміщенні Харківського літературного музею відомий харківський дослідник Андрій Парамонов презентував свою нову книжку «Історія роду Квіток».
Андрій Парамонов презентував «Історію роду Квіток»

Презентація відбулася в рамках всеукраїнської наукової конференції «Григорій Квітка-Основ’яненко у просторі і часі української культури», яка проходила з нагоди 235-ої річниці з дня народження видатного українського письменника та драматурга. Збірка присвячена історії роду Квіток, одного з найбільш шанованих в український історії. До нього належали козацькі старшини, історики та чиновники. До нього також належить і Григорій Квітка-Основ’яненко, перший літератор, який почав писати прозові твори українською народною мовою.

«Чому я цим почав займатися? Це відомий дворянський слобідський рід, – розповів Андрій Парамонов, – але його вивченням ніхто серйозно не займався. Коли я працював в архіві, то встиг прочитати чимало цікавих історичних фактів, що стосувалися роду Квіток. Потім до мене потрапила генеалогія Квіток, складена відомим нью-йоркським генеалогом Берганом на основі книжкових джерел. Тоді я ще не був серйозним дослідником, але встиг побачити в його роботі чимало помилок, пов’язаних, наприклад, з датуванням. Але це легко пояснюється тим, що дослідник просто не мав змоги працювати з письмовими джерелами в Радянському Союзі. Тому скористався тим, що в нього було. І з 1949 року ця генеалогія ніким не була виправлена…».

В своїй книжці автор не тільки наводить найповнішу і найточнішу генеалогію Квіток, але й проводить читачу своєрідний історичний екскурс в ту епоху, де жили й працювали найвидатніші представники цього роду. Ця книжка буде цікавою не тільки краєзнавцям, історикам та літературознавцям, але й більш широкому колу читачів.

 

comments powered by HyperComments