В Харкові відзначили День українськомовної преси

Юлія Гуш  |  Четвер, 14 листопада 2013, 09:58
Не випадково День українськомовної преси відзначається саме 12 листопада: цього дня 1905 року, попри всі цензурні заборони Емського указу та Валуєвського циркуляру, на Полтавщині видана перша повністю україномовна газета «Хлібороб». Українська не лише своїм змістом, але й за духом, вона кинула виклик імперській політиці тогочасної держави.
В Харкові відзначили День українськомовної преси

12 листопада в приміщенні Спілки письменників України журналісти та громадські діячі вшанували День українськомовної преси. Вони обговорили стан інформаційного простору Харківщини та обсудили найбільш злободенні проблеми україномовної харківської журналістики. З доповідями виступили журналісти Тарас Марусик (Київ), Юрій Хомайко, Віктор Козоріз, депутат Харківської обласної ради Іван Варченко та керівник Лубенського медіа-клубу Володимир Безчасний. Модерував захід журналіст і публіцист Владислав Проненко.

Владислав Проненко

Судячи з цих виступів, ситуацію, яка сьогодні склалася з українською пресою, важко назвати сприятливою. Адже теоретично в країні діє свобода слова, проте на практиці її порою і не побачиш. Одні видання стають постійною трибуною для піару владних і провладних сил, тим самим нівелюючи свою роль як власне засобів масової інформації. Інші, які намагаються подати альтернативну думку, з тих чи інших причин ризикують бути закритими. Опозиційний політик Іван Варченко наводить такий приклад: під кінець 2010 року в Харкові працювали 3 місцеві телеканали, які надавали глядачам альтернативну точку зору. На сьогодні вже не існує жодного  з них.

Іван Варченко

Але не зважаючи на подібні обставини, становище української преси ніхто не назвав безперспективним. «На мою думку, ця ситуація зовсім не безнадійна, – розповів Тарас Марусик, – на сьогоднішній день ми маємо інтернет як вільний простір для журналістики. Сьогодні маса інформації з’являється саме на інтернет-ресурсах. Серед неї є чимало справедливої та об’єктивної. Вона з часом нагромаджується і, так чи інакше, спрацьовує в слушний час. Тому що нічого не проходить дарма».

Тарас Марусик

Під час заходу було презентовано проект пам’ятника видатному слобожанцю, українському письменнику та мовознавцю Борису Грінченку, авторства харківського скульптора Володимира Рябцева. Була також представлена виставка робіт Валерія Бондаря, видатного нашого графіка та живописця. 

 

comments powered by HyperComments