Харків'янам показали «Відкритий доступ» - фільм, який повсюдно електризує владу, але вбиває струм

Юлія Гуш  |  Четвер, 14 листопада 2013, 14:53
13 листопада в незалежному культурному центрі «Indie» відбувся показ документального фільму-альманаху «Відкритий доступ», який протягом цього року демонструвався вже в двадцяти містах України.
Харків'янам показали «Відкритий доступ» - фільм, який повсюдно електризує владу, але вбиває струм

Події цього фільму розгортаються після набуття чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації», за утвердження якого протягом кількох років боролися громадські діячі та журналісти країни. На життєвих прикладах своїх героїв він показує становлення громадянського суспільства. Це абсолютно різні люди з відмінними характерами, поглядами та переконаннями. І єдине, що їх по-справжньому об’єднує – це активна громадянська позиція.

Показ «Відкритого доступу» нерідко супроводжувався цілою низкою неприємностей. В деяких містах невідомі тим чи іншим чином перешкоджали трансляції фільму. Як повідомляє «Українська правда», 27 вересня показ «Відкритого доступу» був зірваний в Києві. В Черкасах перед показом шукали вибухівку. В Донецьку та Севастополі вимкнули світло. В Сімферополі в приміщення кинули димову шашку…

Харківський показ також не обійшовся без труднощів. Не минуло і п’яти хвилин, як в клубі зникло світло. При тому, що в сусідніх будівлях воно не зникало. Неприємно, звичайно, хоча бувало й гірше. Але перегляду це не завадило: завдяки оперативно доправленому електромобілю глядачі таки отримали змогу додивитися фільм.

«В принципі, нічого скандального в цьому фільмі немає, – розповіла журналістка «5 каналу» Тетяна Даниленко, –  тут нема нічого, щоб могло образити Януковича особисто. Адже вся країна знає, що в нього є Межигір’я. Вся країна знає, що він не може пояснити, звідки в нього це все взялося. Крім того, всім відома історія про те, як журналісти розкручували історію з Межигір’ям. Проте одне слово «Межигір’я» змушує губернаторів усіх міст чинять опір. Сьогодні наші колеги показували «Відкритий доступ» в Івано-Франківську. Там також, коли почався фільм, зникло світло. Чому вони бояться цього слова – абсолютно незрозуміло».

 

comments powered by HyperComments