Харківські автомобілісти вшанували пам'ять жертв дорожніх аварій

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 18 листопада 2013, 12:00
17 листопада, в Міжнародний день пам'яті жертв ДТП у Харкові на майдані Свободи імітували рух транспорту та запалювали свічки . Замість хвилини мовчання загиблих згадали одночасним звучанням клаксонів автомобілів.
Харківські автомобілісти вшанували пам'ять жертв дорожніх аварій

Більшість учасників акції – студенти та викладачі Харківського національного автомобільно-дорожнього університету та члени Союзу автоклубів.

Автомобільно-дорожній університет таким чином вже давно намагається привернути увагу до безпеки руху. Про студентську ініціативу розповів Олександр Крюков, заступник голови Студентської ради ХНАДУ: «Ініціатива називається «Безпека українського майбутнього». Вона з’явилася ще в 2009 році, коли студенти в процесі свого навчання почали цікавитися кількістю смертей на дорогах. Дані їх вразили. Вони вирішили їздити по школах і вести просвітницьку роботу, тобто розповідати дітям про те, як не загинути в ДТП, як поводитись на дорогах, навіть на який колір переходити дорогу (це для молодших класів). Відвідуємо також технікуми, училища, коледжі і розповідаємо ровесникам».

Студенти разом з іншими учасниками заходу намагалися відтворити на майдані автомобільний рух. На завершення цієї невеличкої ходи вони поставили біля  плакату з датою Міжнародного дня жалоби, за словами організаторів, більше 200 свічок, що дорівнює кількості загиблих в ДТП у Харківській області з початку 2013 року.

«Щоденно в Україні гинуть в ДТП 12-13 людей. За рік це 4500 – 5000 людей. Це тільки загиблі, а травмованих, за одними даними, 20 тисяч, за іншими, - 25 тисяч, тобто цифри значні. Для порівняння, в Харківській області, за даними ДАІ, минулого року загинуло 218 людей, а за неповний 2013-й  - більше 230 людей.  5 % причин - це відмова техніки (машин), 5 % - дорожній складник (ями), 5 % - таке, камінь десь впав, а  85 % - через вину людини, водія чи пішохода, велосипедиста, мотоцикліста. Водії не готові керувати в екстремальних ситуаціях, не дотримуються швидкості, дистанції, маневрують без увімкнення поворотних сигналів. Потрібно вмикати свідомість людей, готувати до гідної поведінки на дорогах з дитячого садка.» - наголосив декан факультету транспортних систем автомобільно-дорожнього університету Юрій Бекетов. 

comments powered by HyperComments