«Руки геть від Московського проспекту!»: в Харкові провели пікет проти вирубки дерев

Юлія Гуш  |  Четвер, 21 листопада 2013, 18:29
20 листопада біля приміщення Харківської міської ради провели пікет проти вирубки дерев на Московському проспекті. Захід був організований екологічною громадською організацією «Зелений фронт».
«Руки геть від Московського проспекту!»: в Харкові провели пікет проти вирубки дерев

Причиною акції протесту стало знищення сотень дерев, які колись вважалися окрасою Московського проспекту. Все це начебто заради проведення спортивних змагань з баскетболу, які мають відбутися 2015 року (- Євробаскет – черговий чемпіонат континенту). Це викликало хвилю обурення серед екологічно свідомих громадян нашого міста. І не дарма: через інтенсивну вирубку дерев проспект може перетворитися на пустир, де шум, пил та вихлопні гази з вулиць будуть безперешкодно потраплятимуть в помешкання місцевих жителів.

Під час пікету відбувся збір підписів супроти цього неподобства. Кожен міг підписатися під документом, який учасники пікету мали передати до міської ради. «Ми, члени територіальної громади міста Харкова, засуджуємо дії та бездіяльність Харківської міської ради та її виконавчих органів, які, усупереч бажанню харків’ян та українському законодавству, призводять до постійного та непродуманого знесення зелених насаджень в місті Харкові», – зачитав витяг з підписного листа голова ГО «Зелений Фронт» Олег Перегон.

Вимоги протестуючих він сформулював так:  «Перше, що ми вимагаємо, це виконувати закон. Адже згідно закону подібним проектам повинні передувати всенародні слухання, громадські слухання або референдуми. Наша влада не розуміє, що для здійснення своїх проектів замало просто зібратися та прийняти рішення. Потрібно спочатку виконати вимоги закону. В нас є органи, які повинні керувати подібними процесами. Це Державна екологічна інспекція Управління екології. Тому якщо проекти з ними не узгоджені і не всі документи оформлені, то це – незаконна рубка. Навіть якщо це рішення прийняв сам мер міста. А ми вимагаємо, щоб все було по закону. І щоб, нарешті, була врахована думка харків’ян».

Олег Перегон також повідомив, що один з активістів «Зеленого фронту» Ігор Буденко запросив у міської влади план реконструкції парку Горького, щоб подивитися, які там будуть проходити вирубки дерев і які порушення законодавства при цьому будуть допущені. Але йому сказали, що той проект є комерційною таємницею тих, хто його розробляв. Тобто, не зважаючи на чинний закон про доступ до публічної інформації, харків’яни все ще не можуть дізнатися, що буде діятися в їх місті. Тому Ігор Буденко пішов шукати правди в Дзержинському районному суді. Проте, як на наступний день повідомив Олег Перегон, ця дія не дала бажаних результатів. Ігор Буденко таки не зможе ознайомитися з цим проектом, адже, як йому повідомили, той належить до інтелектуальної власності фірми «Аров».

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments