Харківський ЄвроМайдан одягнув медичні маски

Світлана Шкурай  |  Вівторок, 26 листопада 2013, 10:31
У відповідь на розпорядження міського голови Геннадія Кернеса № 76/1 про заборону проведення масових заходів на території міста через начебто підвищення рівня захворюваності на грип мітингарі вийшли на площу 25 листопада в медичних масках. Припиняти свою акцію на підтримку євроінтеграції вони не збираються. Лише обрали новий формат - гайд-парк, тобто обговорюватимуть актуальні теми прямо на майдані Свободи.
Харківський ЄвроМайдан одягнув медичні маски

«Це є спонтанне мирне зібрання. Тут у нас не буде якоїсь озвучки, яку міліція може сприйняти за прояв якогось мітингу, тут у нас не буде концертів, поки що, принаймні, і я сподіваюсь, що у нас не буде провокацій», - говорить співорганізатор харківського ЄвроМайдану Дмитро Пилипець. -  «Чому була пропозиція одягнути маски, прийти з масками? Щоб ми, здорові люди, не заразились від Кернеса якоюсь хворобою.»

Під час акції організатори кілька разів наголосили на тому, що ніякої епідемії немає, а ситуація з епідемічними захворюваннями у Харкові найоптимістичніша, тому таке рішення не має підстав. Правозахисник Євген Захаров також вважає заборону нелегітимною: «Це порушення Конституції, оскільки насправді заборонити мирні зібрання може тільки суд за поданням органу місцевого самоврядування або МВС. Ніякого подання не було».

Говорить Євген Захаров

Учасники зібрання сподіваються, що їх почують, не в Харкові, так у Києві, тому була пропозиція написати офіційне звернення і надіслати до столиці. «Протягом сьогоднішнього дня, кому цікаво, ціни акцій Газпрому впали на 1% на світових ринках. Якщо ще пару днів вони будуть падати, то можливо, асоціацію підпишуть, але не хотілося б нам залежати від акцій Газпрому. Хотілося б, щоб наше майбутнє залежало від наших вчених, від наших можливостей виробляти тут свою власну продукцію, конкурувати продукцією Харкова на світових ринках» - сказав учасник акції, економіст Тарас Данько.

У  Харкові  "епідемія"  громадянської активності

Власні погляди на євроінтеграцію висловлювали всі бажаючі. Студент-юрист Ростислав зі своєї позиції додав: «Ми боїмося, що через рік, який ми випустимося, ми не застанемо справедливих судів, тому що в судах не потрібні ні юристи, ні адвокати, потрібні ті, хто передає хабарі суддям. Тому ми боїмося, що ми не застанемо ні права, ні справедливості в судах. Ми будемо непотрібні за своєю професійною спрямованістю. Якщо ми хочемо жити в праві та справедливості, то Україна повинна жити в Європі».

Люди не бажають припиняти спонтанні зібрання до 29 листопада, планують робити листівки та спілкуватися вечорами на площі Свободи.

comments powered by HyperComments