«Причини та наслідки Голодомору»: в культурному центрі «Indie» відбулась відкрита дискусія

Юлія Гуш  |  Четвер, 28 листопада 2013, 12:43
26 листопада в харківському незалежному культурному центрі «Indie» пройшла відкрита дискусія під назвою «Причини та наслідки Голодомору». Вона стала своєрідним завершенням низки заходів вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років.
«Причини та наслідки Голодомору»: в культурному центрі «Indie» відбулась відкрита дискусія

Учасники дискусії - фахові історики, філософи, психологи, громадські активісти обговорювали причини та передумови Голодомору, наводили історичні довідки та з’ясовували, чому його наслідки то сих пір продовжують впливати на наше суспільство. Зокрема, деякі з них наводили цитати з міжнародних документів, які доводили, що штучний голод 1932-1933 років мав характер геноциду.

Ця дискусія дещо відрізнялася від попередніх. Якщо в минулі рази можна було спостерігати зіткнення різних, часом протилежних думок, то цього разу учасники заходу дивились на предмет дискусії під одним ракурсом. Ніхто з них не заперечував, що Голодомор був штучним, що він був злочином та актом геноциду проти українського народу.

Правозахисниця Інна Захарова, чий батько пережив ті роки, згадувала: «Він (батько) «на автопілоті» запропонував опішнянським майстрам, які займались керамікою, записатися робітниками [- тобто, йдеться про те, що соціальний статус "робітник" навіть сільським мешканцям надавав більші шанси на виживання]. І у них не відібрали посівне зерно. Тоді він зрозумів що Голодомор – це злочин, геноцид. Що це робиться навмисне. Він мені все це розповідав. Я була вражена, коли в 14 років пішла до харківської школи і побачила, що там ніхто нічого не знає. Всі чули що був голод, неврожай. І так нас навчали: голод був через неврожай. А я знала, що це був Голодомор який спричинила комуністична влада. І під цим впливом формувалася моя свідомість».

Учасники дискусії також обговорювали наслідки Голодомору, які і по сьогоднішній день можна спостерігати в нашому соціумі: «Моїми колегами було проведене дослідження психологічних наслідків Голодомору, розповів кандидат психологічних наук Віктор Пушкар, вони дослідили психологію поведінки жертви. Це неадекватно низька самооцінка, відчуття що від самої людини мало що залежить, і взагалі, така пасивність в житті». 

comments powered by HyperComments