Сьогодні харківський ЄвроМайдан збереться біля пам'ятника Шевченку

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 2 грудня 2013, 15:36
Останнє зібрання на площі Свободи відбулося вчора, 1 грудня. Туди мітингарі прийшли одразу після акції біля монументу Кобзаря на підтримку київського ЄвроМайдану. Учасники протесту вигукували «Банду геть!», «Київ, Харків – разом!», «Люстрація!», «Харків, вставай!» та «Не будь байдужим!», грілися танцями і чаєм.
Сьогодні  харківський  ЄвроМайдан  збереться  біля  пам'ятника  Шевченку

Біля пам’ятника поету  зібралися кілька тисяч людей. Це був наразі наймасовіший мітинг харків’ян за весь період євроінтеграційних акцій. Прийшли і молоді, і батьки з дітьми та люди похилого віку. Всі обурені кривавим розгоном студентів на київському Майдані, вони прийшли сказати Президенту, щоб не застосовував сили, та наголосити, що за своїх дітей та однолітків вони готові вийти.

Звучали заклики до об’єднання, пропозиції дотримуватись Конституції України та створювати штаби та готувати заміну високопосадовцям, якщо ті вирішать залишити країну.

До вільного мікрофону підходили всі, хто хотів висловитися. «Афганець» Владислав Литвиненко звернувся до міліціонерів із закликом не виконувати протиправних наказів та додав: «Ви бачили, як били дітей, тому я звертаюся до офіцерів, до «афганців». Допоможіть людям, станьте на їх захист!»

«Звичайно ж, Україна буде демократичною, буде з Європою, буде вільною. Але чи буде це за нашого життя? Ось в чому питання. Чи буде це за життя наших дітей?» - звернувся до протестувальників один з виступаючих.

Проїжджаючи повз активістів, сигналили автівки. Атмосферу підтримували піснями музичні гурти. Мітингарі з захватом реагували на кожну новину з Києва.

Згодом люди рушили на площу Свободи, де продовжили акцію. Протестувальники  вигукували «Міліція, приєднуйся до нас!», ділилися своїми думками із загалом. «Мене звати Славік Абдурахімов. Я не маю жодної краплі української крові. Так вже сталося. Але я народився в Харкові, на Україні. Іншої Батьківщини у мене немає. І я люблю цю Батьківщину. І мені як громадянину України, мені як харків’янину дуже не подобається, коли наш мер чи наш губернатор розписується за всіх харків’ян. Я був учасником Помаранчевої революції. Був учасником податкового майдану, тому що на той час був підприємцем. Я через день поїду в Київ. І я буду там, на майдані, у мене вже є квитки. Навряд чи хтось зможе мене зупинити».

Часом учасники мітингу грілися танцями, а молодь співала «Червону руту», «їздила паровозиком» між міліціонерами  та  грілася під жартівливе «Хто не скаче – той москаль!»

Нагадаємо, що тепер акції ЄвроМайдану проходитимуть біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

comments powered by HyperComments