Гамлет Зіньковський відшукав «Вхід у фотографію»

Ольга Телипська  |  П'ятниця, 6 грудня 2013, 00:32
У Муніципальній галереї триває персональна виставка одного і постійного автора галереї, Гамлета Зіньковського. Відомий харківський художник представив серію фоторобіт, які розкривають перед нами знайомі вулички старих харківських двориків.
Гамлет Зіньковський відшукав  «Вхід у фотографію»

Кожна світлина, хоч і з першого погляду складає враження бракованої, але якщо пильніше придивитись, розумієш перевагу такої естетики. Чорно-білі наче дефектні фото відкривають нам потаємні коди, які можна спробувати розшифрувати самому: ґанджовиті закутки Харкова несуть свою атмосферу сприйняття. До того ж унікальні підписи фотокарток, зроблені Гамлетом, створюють дивовижний ефект:  усі маленькі уявні історії оживають.

Чого варті приміром такі підписи:

«Богдан. Даже на улице мог найти пианино и играл как Бог в отставке».

«Гамлет. Этот дом живет в нем, а он – в доме, хотя никогда не заходил в него».

«Денис. Пробовал жизнь. Жизнь – пробовала его».

Загалом можна сказати, що уся виставка легко вміститься у валізі, в якій вміщено дороговказ – напрям до виставки,  дорога, що дозволить «увійти в фотографію».

Всі фотографії автора супроводжуються підписами, деякі роботи названі іменами чоловіків, можливо навіть друзів Гамлета Зіньковського. На світлинах виставки Гамлет відобразив вулиці Харкова і його мешканців.

Як підкреслили в Муніципальній галереї, «Це фотографії не професійного фотографа, а художника, який звернувся до фото як до способу моментальної фіксації навколишнього світу. Коли не важлива перспектива і традиційні правила, які шанують всі фотографи, коли безпосередньо сама фотографія як предмет наповнюється сенсом».

Виставкою «Вхід у фотографію», яка дає можливість побачити світ на плівці очима художника, очима самого автора – Гамлета Зіньковського, Муніципальна галерея відсвяткувала свій 17-й день народження.

Нагадаю, що Гамлет Зіньковський – учасник конкурсної програми фестивалю NON STOP MEDIA, номінант премії Pinchuk Art Centre 2009 і 2011 рр., учасник українського павільйону Венеціанської бієнале в 2013 році, а також автор численних персональних проектів не тільки в Україні, а й за її межами.

А взагалі Гамлет Зіньковський хоче бути пташкою ...

comments powered by HyperComments