"Лівобережний рок" для харківських євромайданівців

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 9 грудня 2013, 17:35
Музиканти з Дніпропетровська, Сум, Донецька, Луганська та Харкова 8 грудня пропонували учасникам мітингу біля пам'ятника Шевченку погрітися під свої композиції. «Ми змінимо світ, зітрем стереотипи!» - волали в мікрофон рокери, оплесками і танцями відповідала публіка.
"Лівобережний рок" для харківських євромайданівців

«Люди прагнуть в Європу, а їм цього не дають. Чому б не підтримати?» - говорить  Віктор Мірошников  з гурту DK Dance. -  Музика покращує настрій, об’єднує людей, піднімає бойовий дух.»  Хлопці вже побували на  Київському ЄвроМайдан, в рідних Сумах та ось заїхали до Харкова. Окрім «Транс-Формера» з Полтави, «Вертепу» з Дніпропетровська та інших «лівобережних» виконавців, на імпровізовану сцену виходили росіяни – співачка Умка та письменник Олексій Радов. Вони висловлювати підтримку та подекуди надмірний захват українською «революцією». «Ми дивимось на вас з надією. Коли у нас на Болотній площі люди вийшли, їх побив «ОМОН», вони перестали виходити, вони злякалися. Коли «Беркут» побив в Києві людей, вийшов мільйон. Ви переможете!»  - мало не кричав Олексій.

Виступає Олексій Радов

Фото автора

Не танцювати на ЄвроМайдані було майже неможливо: заважали ритмічна музика і морозець. Люди підстрибували, підтанцьовували і часом кружляли, аби не змерзнути та підтримати піднесений настрій більшості учасників акції.

Архітектор Маргарита Юрченко цього дня вперше вийшла на харківський ЄвроМайдан: «Рок-музика мені завжди подобалась. А тут вона гарно зігріває. Я була з протестувальниками всі ці дні. Інакше не можна. Я за європейські закони в нашій країні».

Представляв виконавців харківській публіці поет Сергій Жадан. Чи не з першого дня митець підтримує харківський ЄвроМайдан: ««Потрібно, аби була об’єктивна картина того, що відбувається в країні. Коли харківський мер говорить, що в Харкові нема ЄвроМайдану, це означає, що на його думку, на його твердження, у Харкові немає людей, які йому опонують, нема людей, які опонують теперішній владі, немає людей, які підтримують Майдан, а це неправда. Звичайно, харківський ЄвроМайдан за масштабами не може порівнятися з київським, але ми на це і не розраховуємо. Для нас важливо задекларувати  нашу позицію, показати її, висловити свої вимоги, і загалом наш Майдан – це певний мобілізаційний пункт, через наш Майдан пройшло багато людей, які поїхали до Києва, це певне місце альтернативи, громадської альтернативи, зародження громадської незалежної думки, місце збору людей, які не згодні з провладною брехнею».

Студент Тарас, як і багато інших, прийшов з плакатом. Під мультиплікаційним зображенням на ватмані, який приніс хлопець, підпис - «Панду геть!». «Нашій революції, на відміну від зовсім недавньої російської, дуже бракує креативу» -  говорить мітингувальник.

Проте здебільшого транспаранти містили тільки написи. Один з учасників акції, Віталій Чуприна, своїм плакатом пропонував люстрацію: «Ті люди, які не заплямували себе ненавистю до свого ж народу, можуть бути при владі.  Ми уже 20 років живемо без люстрації. І що ми маємо? Це ще в 91-му році треба було зробити. А ми залишили тих же людей, які правили нами 70 років, тепер вони перефарбувалися, стали чесними демократами. Вони в душі ж не виправдались».  

«Наша влада паскудна! Поїхала в Китай, а в нас ллється кров. Дав команду і заховався у кущі. Хіба це правильно?» - обурюється  пенсіонерка Євгенія Боярчук.

Коли виступи музикантів закінчились, а чай уже не допомагав зігрітися, акція завершилась. А бажаючі приєдналися до екскурсії Харковом від однієї з активісток ЄвроМайдану.

comments powered by HyperComments