На Київ! Харківські добровольці вирушили на столичний Євромайдан

Юлія Гуш  |  Четвер, 12 грудня 2013, 12:12
11 грудня в зв'язку з нічними подіями в Києві напередодні харківський Євромайдан розпочався раніше. Біля п'ятої години вечора пройшла акція, учасники якої висловили своє обурення діями влади, яка черговий раз вдалася до насилля проти мирних громадян.
На Київ! Харківські добровольці вирушили на столичний Євромайдан

Харків’яни вирішили допомогти не лише словом, але й ділом. Вже від початку акції почали формувати списки добровольців, які того ж дня мали виїхати до Києва, щоб приєднатися до Євромайдану. Організатори планували, що біля 18.00 колона з добровольцями має рушити до столиці. Проте згодом плани дещо змінились: організатори, щоб не привертати зайвої уваги, вирішили відправити мітингувальників в менш урочистій обстановці,

Олег Козлов, комерсант: «Чому я їду? В мене самого є два сина. Я побачив той безлад. Я бачив, як тих дітей катували. Як їх йшли вбивати. Вже серце болить на це дивитися. Ми повинні зупинити цю несправедливість. Цього ката потрібно зупинити. Ката чи хама – як хочете. Думаю, що правильно його так назвали. Я розумію, що люди на Майдані вже стомилися. Тому потрібно комусь приїхати їм на зміну».

Руслан Чепоров: «Я їду, щоб підтримати наш народ. Простих українців, котрі зараз стоять на Майдані і яких влада зараз намагається розігнати. Я хочу, щоб мої майбутні діти не знали тих репресій, які зараз чинить влада проти нашого народу. Хочу, щоб у нас була вільна країна, де ми могли би жити гідно».

Дмитро Іваницький, студент: «Я їду на Київ тому що бачив, які події там відбувалися. На це не можливо спокійно дивитися. І бачити, що ця банда, цей злочинний клан коїть з людьми. Так не можна. Я вже не хочу бути свідком того, як силові структури перевищують свої повноваження. Коли дивишся на це все, то відразу постає питання: чи це люди, чи якісь озвіріли психи, яких нещодавно випустили з лікарні?».

Крім того, учасники харківського Євромайдану вирішили ще й матеріально підтримати київських мітингувальників. Вже з перших хвилин акції небайдужі почали зносити теплі речі та провізію до пам’ятника Т.Г. Шевченку. В морозні ночі ця допомога була б дуже доречною. Як і в минулі рази, з імпровізованої трибуни пролунало чимало промов. Кожен бажаючий, якщо йому було що сказати, міг виголосити свою промову. Діяв «вільний мікрофон». «Київ, Харків разом!», «Схід та Захід разом!», «Банду геть!»: ці та інші гасла неодноразово лунали серед присутніх.

«Громадянам України, що прагнуть возз’єднання з Європою, фактично було зроблено бандитську «прєд’яву»: або ви будете покірними волі Межигірського хана, або вас усіх «запресують». Як не «тітушки», то «Беркут». По суті, режим Януковича, попри респектабельні заяви для преси, оголосив тотальну війну всім вільним людям», – зачитав витяг з Резолюції харківського Євромайдану журналіст Володимир Чистилін, – тому наші вимоги: Захарченка – під трибунал. Уряд Азарова – у відставку. Верховну Раду – на перевибори. Януковичу – імпічмент».

Наприкінці акції о. Віктор Маринчак провів молебень та благословив харківських добровольців. «В першу чергу я хочу сказати, що молебень цей служиться з благословення святішого патріарха Філарета. Я йому зателефонував, щоб попросити благословення для тих людей, які сьогодні від’їжджають до Києва. Попросити благословення і для харківської громади, яка так само як і київська, встала щоб вже більше не сідати. Яка буде завжди стояти за свою правду».

 

 

 

 

comments powered by HyperComments