Молодіжний Євромайдан. Харківська версія

П'ятниця, 20 грудня 2013, 16:14
Минулими вихідними на харківському Євромайдані намагалися «підняти» молодь. Перед суботнім заходом студенти рушили пішою ходою від Каразіна до Шевченка. Акція мала показати, що і серед харківського студентства є прихильники євроінтеграції. Це вже друга подібна хода, перша відбулася ще 28 листопада.
Молодіжний Євромайдан. Харківська версія

Як і на кожному Євромайдані країни, на харківському теж є студенти. Їх небагато, але вони теж хочуть підтримати київський протест. Зібравшись на одному із заходів харківського Майдану на площі Свободи ще в листопаді, вони домовилися провести ходу. Зібралося близько десятка людей. Учасники кажуть, що остаточно все вирішилося незадовго до заходу, тому й прийшло стільки студентів.

Наступна молодіжна акція пройшла 10 грудня. Тоді спудеї з багатьох міст провели День студентської солідарності. Харків’яни вийшли до пам’ятника Шевченку і розписали біле полотно побажаннями Україні.

І ось 14 грудня вони прийшли до пам’ятника В.Н.Каразіну, звідки попрямували до Євромайдану. Учасник акції Назар Мельник, студент одного з харківських ВНЗ, вважає, що Харків – русифіковане місто, тому над активністю студентів треба працювати: «Я думаю, всі знають про те, що відбулося з 29-го на 30-те число, коли озвірілі "беркути" просто били людей, і найголовніше, що за ці беззаконні справи ніхто так і не поніс відповідальності. Ми організували цю ходу на честь тих студентів, які постраждали там, по-перше. А по-друге, щоб розбудити молодь. Нам не байдужа доля нашої країни».  Назар, як й інші протестувальники-студенти у Харкові, ходить на пари, складає іспити, а ввечері прямує на акції.

Дієвіший спосіб «загітувати» студентів і допомогти їм не боятися відрахування за пропущені заняття запропонували Ірена Карпа: «Треба їм казати, що Польща обіцяє стипендії тим, кого відчислять через те, що вони приходили на Євромайдан. Вони не залишаться без навчання».

Бувають на Євромайдані і школярі. Наприклад, минулої неділі можна було побачити учнів харківської школи  Артема, Ольгу та Родіона  з «букетом» повітряних кульок і маркерами. Вони пропонували майданівцям написати побажання Україні. Кульки з написами потім роздали бажаючим.

Час від часу на мітингах з’являється компанія молодих людей з плакатами-мемами. Їхня позиція – Майдан має йти в ногу з часом.

 

comments powered by HyperComments