В Україні заборонили футбольні матчі (ФОТО)

Яша Томський  |  Середа, 30 листопада 2016, 21:37
Проте, один з них таки відбувся.
В Україні заборонили футбольні матчі (ФОТО)

Середа – традиційний день для розіграшу футбольного Кубка України. На його чвертьфінальній стадії 30 листопада мали грати три пари: «Нафтовик» проти «Динамо», «Дніпро» проти «Ворскли», а «Полтава» готувалася зустрічати «Шахтар». Однак в останній момент організаторів матчу в Полтаві, та й гостей, які прибули, спіткав «нєжданчік»: матч ¼ фіналу Кубка України «Полтава» – «Шахтар» довелося скасувати.

Поле стадіону «Авангард», на якому мали зіграти команди, заморозилося і стало дуже травматичним для футболістів. Арбітри провели інспекцію. Брали до уваги все: чи входять шипи в ґрунт, як веде себе на полі м'яч, який відскік і ковзання… І винесли вердикт: гру проводити не можна! Про пропозиції щодо перенесення матчу, наприклад, на стадіон «Ворскла», ніхто не чув і не заїкався. Представники обох клубів вислухали формулювання арбітра про неможливість провести поєдинок. На цьому й розійшлися. «Шахтар» поїхав на базу до Києва.

Служби стадіону і футбольного клубу «Полтава» робили усе, щоб навіть за сніжної погоди матч відбувся, але на стадіоні, як, утім, і на всіх стадіонах ПФЛ, відсутній підігрів. Як стверджують футбольні функціонери, для стадіонів, де грають клуби першої-другої ліг, підігрів не обов’язковий. Тож ситуацію, що раптом виникла, і форс-мажором не назвеш, і у провину «Полтаві» не поставиш. Але керівництво «Полтави» припускає варіант, за якого господарям поля просто зарахують технічну поразку. А «Шахтар» (хто б сумнівався?) вийде у півфінал.

«Миколаїв» пронесло, а нас занесло», – бідкається президент ФК «Полтава» Леонід Соболєв.

Так, дійсно, представник першої ліги МФК «Миколаїв» став першим півфіналістом Кубка України. Матч «Миколаїв» – «Іллічівець» так само опинився у статусі перенесених, але на ранішній термін. В результаті в серії пенальті з рахунком 4:2 миколаївський клуб здолав маріупольську команду, і з нетерпінням очікував суперника у середу.

Але і кубковий поєдинок в Охтирці між «Нафтовиком» і «Динамо» так само було скасовано. Цілий світовий день матч знаходився під загрозою зриву – в Охтирці поле теж без підігріву. Готуючись до матчу, його накрили спеціальною плівкою. Кільканадцять годин перед грою поле чистили від снігу, застосовуючи всі можливі людські ресурси і спеціальну техніку. Даремно. Адже за температури -10˚ газон швидко покрився крижаною кіркою. Відтак, і цей матч довелося скасувати.

Ультрас «Динамо» вирішили, що без спогадів з Охтирки не поїдуть – і злегка подиміли.

Протоколи по обом випадкам скерували в КДК ФФУ, там і приймуть рішення.

У ПФЛ всю цю ситуацію трактують як «непереборону силу».

«Я вважаю, що ці матчі потрібно переграти через форс-мажор. Хоча, звичайно, останнє слово за директором матчу, за арбітром і за КДК ФФУ. Ну а клубам надалі потрібно розвивати інфраструктуру. На жаль, її рівень дуже низький. Ну і можливо потрібно подивитися календар», – каже президент ПФЛ Сергій Макаров.

Що й казати?.. Мабуть немає у людей інтернету, прогнозів погоди… Схоже, вони тільки допотопними факсами спілкуються… І телефонними апаратами з дірково-дисковим набирачем... Хіба важко було зорієнтуватися, що поля без підігріву, і продумати альтернативний варіант із проведенням матчів. «Полтаві», наприклад, – на стадіоні «Ворскла» (як уже було згадано), «Нафтовику» – у Сумах (де з тамтешнього «Ювілейного» гучно рапортують, що уже повністю готові прийняти донецький «Олімпік» в якості господаря проти львівських «Карпат» у матчі 17-го туру національного чемпіонату). Або ж навіть запропонувати донецьким чи київським прийняти команди першої ліги на своїх полях…

Дати, на коли будуть перенесені ігри, допоки не відомі. Їх опісля аналізу рапортів і решти документів визначать у Будинку футболу. Якщо, звичайно, на голови футбольних чиновників не випаде новий раптовий сніг зелено-сірого кольору.

За розкладом пройшов тільки один матч чвертьфіналу Кубка України. На «Дніпро-арені» (де є підігрів і все чікі-пікі для проведення навіть міжнародних матчів) у середу клуб «імені Бєні Коломойського» («Дніпро») приймав команду «доктора Жеваго» («Ворсклу»). Олігархія перемогла: «Дніпро» став другим півфіналістом Кубка України.

comments powered by HyperComments