TolokaTalks: як артисти та глядачі на один день помінялись місцями

Юлія Гуш, Сергій Козлов  |  Середа, 29 березня 2017, 11:29
У Харкові відбувся комунікаційний форум TolokaTalks, під час якого відвідувачі могли ближче познайомитися з театральним мистецтвом
TolokaTalks: як артисти та глядачі на один день помінялись місцями

Захід відбувся в приміщені ХНАТОБу, туди були запрошено чимало гостей, значна кількість з яких має відношення до театрального мистецтва. Мета форуму TolokaTalks – зібрати кошти для проведення всеукраїнського театрального фестивалю «Платформа 77».

«У нас в травні буде приходити міжнародний фестиваль неакадемічних театрів, – розповів Сергій Політучий, голова наглядової ради фонду громад міста Харкова «Toloka» – ця подія сама по собі цікава. Адже вона характеризує наше місто як місто культури, як місто театральне, місто, де креативний клас дуже сильний. Не в кожному місті є скільки театрів, скільки у нас. Тому не дивно, що цей фестиваль задумали наші земляки. Тому наш фонд, для якого надзвичайно важливим є розвиток культури, вирішив, що неможливо залишатися осторонь нашою культури, що її потрібно підтримати».

За його словами, на форумі зібралися «представники креативного класу» – успішні бізнесмени, представники науки, культури, мистецтва для того, щоб своє участю мати нагоду посприяти проведенню цього фестивалю, виразити солідарність та свою громадську позицію». Політучий також висловив сподівання, що даний майданчик стане місцем спілкування, висловлення ідей, принесе користь його гостям, а також – посприяє проведенню фестивалю. Під час форуму глядачі та артисти змогли помінятися місцями. Перші не тільки отримали нагоду заглянути за лаштунки, а й потрапили на справжню сцену. В той же час артисти виконували свої номери з глядацьких місць.

«Ми захотіли поміняти глядачів з артистами, – розповів Армен Калоян, головний режисер ХНАТОБу – і показати, так би мовити, сцену із зворотного боку. Щоб люди, які сидять по той бік рампи, відчули, як це – бути артистами на сцені. Щоб відчули весь цей масштаб та об’єм. Фестиваль «Платформа 77» буде проходити на базі нашого ХНАТОБу. Це будуть професійні колективи. Які будуть там і майстер-класи проводити, і перформанси, і флешмоби. Можливо, буде показана найкраща вистава в Україні».

Театральний фестиваль «Платформа 77» проходитиме з 18 по 21 травня. В ньому візьмуть участь театральні колективи з 14 міст України та закордону. Це будуть представники невеличких неформальних театрів. «Саме в таких невеличких театрах народжуються якісь нові знахідки, нові сенси, нові ідеї, –підкреслив Сергій Політучий, – саме завдяки ним театр знаходить нові трактовки старих рішень. Це саме ті колективи, які за рахунок свого таланту, креативу та енергії рухають театральне мистецтво вперед. Вони маленькі, але роль, яку вони відіграють – велика».

comments powered by HyperComments