Історії про війну та насильство втілились на сторінках коміксу

Юлія Гуш  |  Вівторок, 19 грудня 2017, 12:16
У Харківському літературному музеї пройшла презентація графічного роману «Перехрестя: Дев’ять історій про війну та насильство».
Історії про війну та насильство втілились на сторінках коміксу

Це перша в Україні графічна новела, присвячена анексії Криму та військовим діям на Сході України. До неї увійшли історії реальних людей, в чиїй долі війна залишила незгладимий слід та змусила шукати нові шляхи в житті. На сторінках книги вони з’явилися завдяки активістам з восьми громадських організацій, які не тільки поспілкувалися з цими людьми, а й змогли задокументувати їх історії.  

«Окремі історії у вигляді коміксу – вони вже виходили, – розповів Володимир Щербаченко, голова ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», – у тому числі і про війну. Тут було зібрано дев’ять історій, для створення яких спочатку опитували людей, а потім створювали сценарій, вносили їх в одну книжку, об’єднували єдиною рамкою. Це книжка про складні речі, про людській біль, про страждання».

За його словами, формат коміксу дозволяє простіше сприймати такі речі, як війна, смерть та насильство. Тим більше, що тільки зацікавлені люди стануть читати багатосторінкові звіти, складані громадськими організаціями. Проте всупереч з наявними стереотипами формат коміксу не заважає піднімати і серйозні теми.

«Я нас склалося таке стереотипне уявлення про комікс як про щось розважальне, – зазначила Ганна Янова, дослідниця ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» – але насправді є дуже багато видів коміксів. Є комікси про соціальні проблеми, про алкоголізм, расизм. Був випадок, коли в Держдепі США написали звіт про події 11 вересня. Він був на 500 сторінок. І ніхто не хотів його читати. Але у них виникла ідея зробити це у вигляді коміксів. І всі його почали активно читати. Тобто, основна ідея графічної новели, коміксу не полягає в тому, щоб розважати. Скоріш за все він має доносити інформацію більш легким шляхом».

Сюжет новели розпочинається з того, що німецька журналістка Міріам, яка прямує на Схід України, зустрічає в поїзді різних людей. І вони розповідають їй свої історії. Завдяки їм героїня розуміє, як сильно війна може проїхатися по людським долям. Маланок в графічній новелі простий, проте це не заважає розповідати історії реальних людей і показувати їх справжні емоції. І незважаючи на наявність таких чутливих тем, як війна та насильство, книга все ж таки розрахована на широку аудиторію.

 

comments powered by HyperComments