У Харкові презентували комікси про «кіборгів»

Середа, 27 грудня 2017, 11:13
В Харківській книгарні «Є» відбулася презентація коміксу «Кіборги. Початок. 26.05.14».
У Харкові презентували комікси про «кіборгів»

Проект «Кіборги. Комікс» був заснований ГО «Вірні Традиціям», яка об’єднала військових, медиків, юристів, митців та просто небайдужих бізнесменів. За словами авторів, формат коміксу, такий популярний на Заході, для української аудиторії залишається незвичним. А «Кіборги» взагалі є нетиповим виданням для свого жанру, адже в ньому розповідаються цілком реальні історії, основані на спогадах захисників Донецького летовища.

«Вони написані зі слів реальних людей, які там воювали, – розповів Микола Кардаш, капітан медичної служби Збройних сил України, – для мене це дещо незвичний формат, хоча там історії життя. Там є епізод, коли наші хлопці заходили на ротацію. Але на півшляху машина зламалась. По ним стріляли. Ми тоді вирішили, що машину спалили. Але хлопці вийшли».

Всі події, зображені на сторінках коміксу, відповідають тим реаліям, з якими довелося зіткнутися самим «кіборгам». Це не дивно, адже їх безпосередні учасники не тільки ініціювали даний проект, а й виступили в ролі консультантів.

«Це правильно що ми пишемо історію, – зазначив Микола Кардаш, – щоб люди знали, що і як відбувалося. А то люди мого віку часом навіть не знають, що відбувалося за часів Другої світової. Коли Брест здавили німці, був сумісний парад з радянською армією. Про це чимало людей не знає. Це для того, щоб ви справді знали, що відбувалося в цій війні».

Це вже не перший комікс, присвячений найбільш болючим  проблемам сьогодення. Нещодавно в Харкові відбулася презентація графічного роману «Перехрестя: Дев’ять історій про війну та насильство». Це перша в Україні графічна новела, присвячена анексії Криму та військовим діям на Сході України.

comments powered by HyperComments