Харків‘янам розповіли, якою була боротьба за незалежність сто років тому

Юлія Гуш  |  Понеділок, 22 січня 2018, 12:42
В історичному музеї стартувала виставка, присвячена боротьбі за українську незалежність.
Харків‘янам розповіли, якою була боротьба за незалежність сто років тому

Сьогодні, 22 січня, в Харківському історичному музеї відкрилася виставка під назвою «100 років боротьби. Українська революція. 1917-1921». Приурочена вона до Дня соборності, який сьогодні відзначають в різних містах України. Дана виставка не тільки розповідає про події української революції початку ХХ століття, а й показує, якою була боротьба за незалежність та яким чином відбулося самоствердження української держави.

«Сьогодні не просто 99 років Дня соборності, – розповіла Валентина Казус, представниця Харківського історичного музею, – 22 січня 1918 року був прийнятий Четвертий універсал, який оголошував Україну самостійною та незалежною. І тому ми в цей день відкриваємо виставку Інституту національної пам‘яті «100 років боротьби. Українська революція. 1917-1921». Вона розповідає про самоствердження української нації, процес державного будівництва, творення нашої української армії та лідерів української революції».

Завдяки представленим там стендам можна більше дізнатися про події Української революції 1917-1921 років. Це процес будівництва та самоствердження держави, відродження української культури, науки та освіти, розвиток всіх гілок влади, створення власного війська та встановлення дипломатичних стосунків з іншими країнами. Це біографії тодішніх лідерів, які безпосередньо впливали на долетворчі події. Зокрема, вся ця інформація доповнена світлинами та свідченнями сучасників, що передає атмосферу та дух тієї епохи.

«Про це важливо згадувати, адже сотні тисяч українців віддали своє життя за незалежність та самостійність нашої країни, – додала Валентина Казус, – і боролися скільки років. Про це потрібно згадувати. Потрібно віддати шану тим, хто боровся зі зброєю в руках за самостійність України».

comments powered by HyperComments