Музика світла зустрілась із полум’ям танцю: «Симфонія льоду» пролунала у Харкові

Марина Чайка  |  Вівторок, 13 лютого 2018, 12:44
10 лютого на льодовій арені «Салтівський лід» харків’яни мали нагоду побачити шоу-програму «Ice Symphony», в рамках якої виступили музиканти симфонічного оркестру та професійні фігуристи.
Музика світла зустрілась із полум’ям танцю: «Симфонія льоду» пролунала у Харкові

«Симфонія Льоду» – це гармонійне поєднання запальної гри музикантів із граціозним рухом фігуристів. Магію на сцені створювали вихованці школи Олімпійського резерву, єдині в Україні команди синхронного катання «Interstellar» та «Оdyssey», представники клубу «Ukrainian Skating School Ice Angels» у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський».

 «Симфонічна музика завжди займала певну нішу в усьому світі. Далеко не кожен готовий до сприйняття класичної музики. Тому головне завдання нашого оркестру – залучати до класики молоде покоління»,  – зазначає директор оркестру Олена Єрьоміна. – Ця творча ідея – незвичайний підхід  до подачі класичної музики. Хотілося з’єднати різні напрями – спорт і музику, які б у сукупності могли дійсно виховати гідну молодь, здатну підняти наше суспільство на вищий рівень».

Сполучення симфонічного оркестру з фігурним катанням – незвичайне і складне. Як зазначає режисер «Ice Symphony» Анна Лісова, велика задача була покладена на плечі диригента. Щоб не порушити музичну драматургію, він інтегрував та підготував твори для оркестру – завдяки цьому склався малюнок на льоду, задуманий хореографами. Самі ж фігуристи докладають неабияких зусиль, аби ритм танцю вдало накладався на музику. За словами тренера школи Олімпійського резерву Юлії Білецької, тільки багатогодинною працею та дисципліною, щоденним виснажливим тренуванням досягається майстерність на сцені, на яку глядачі відгукуються із захватом.

Шоу «Ice Symphony» видалося феєричним: яскраві кольори, мерехтіння прожекторів, світлові інсталяції створили зимову казку. Вразила постановка своєю хореографією, акторським вмінням фігуристів, номери різнилися ритмом та жанром; синхронне катання змінювалося одиночним. Особливо виділялося на тлі інших – парне. Іноді таке виконання видавалося пристрасним танцем на ковзанах по слизькій сталі льоду.

У льодовому палаці звучали шедеври оперної, балетної музики: твори П.Чайковського, А. П'яццола, Ж.Бізе, Е.Ґріґа, В.Моцарта та ін. Симфонічний оркестр оживив змертвілу від холоду сцену своєю гарячою грою.

«Таке неординарне поєднання музики і танцю тільки підсилює посил до глядача, – додає Анна Лісова. – Адже диригент, музиканти знаходяться на льоду, вони наче чують та бачать той ритм, у якому працюють фігуристи. На сцені всі ніби живуть одним життям, дихають в один такт і відчувають одне одного».

Насолодитись неповторним видовищем Симфонії Льоду можна тільки раз на рік. І зустріч магії фігурного катання з красою класичної музики  призначена аж у наступному.

comments powered by HyperComments