Фестиваль «ROCK NOCĄ» – 2013. PART ONE – HAIRY VIPER

Ольга Телипська  |  Четвер, 20 червня 2013, 23:55
Історія української рок-музики, починає свій відлік з кінця 60-х років минулого століття, зародившись на хвилі відлиги, переживши підпільні часи 70-х, маючи за плечима кілька періодів відродження, сьогодні перебуває у стані росту на належному рівні зі світовими тенденціями. Повсякчас народжуються нові імена, розвиваються напрямки від націонал-соціалістичного блек-металу, ска-панк-фолку, альтернативного -, Piano-, Glam Rock до фолк-готики та украбілі та ін., невпинно росте кількість рок-фестивалів. Приємно, що творчість українських рок-музикантів (зокрема, молодих - починаючих) приваблює і європейську рок-сцену. Підтвердження цього – Міжнародний Рок-Фестиваль «ROCK NOCĄ», який в цьому році відбуватиметься вже в 14-те, і головне, – виходить на новий рівень.
Фестиваль «ROCK  NOCĄ» – 2013.   PART ONE – HAIRY VIPER

По-перше, були підключені нові відбіркові сцени в країнах східної Європи. По-друге, ROCK NOCĄ – це перший фестиваль, який відделегує свою групу-учасницю на Przystanek Woodstok (Зупинка Вудсток). По-третє, існують подібні домовленості і з іншими фестивалями. А це означає лише одне, що один з українських гуртів матиме шанс виступити на масштабнішому музичному фестивалі Європи. Нагадаю, що вперше Україну на Przystanek Woodstock представляв гурт «Гайдамаки» у 2005 році. Потім така честь випала і групам «AtmAsferа», «Русичі» та «GhurtYoGhurt».

Отож про все по порядку! Чотирнадцятий Міжнародний Рок-Фестиваль «ROCK NOCĄ» з фіналом у Зеленій Гурі  23-24 серпня 2013 року (дату проведення перенесли на днях – до того у афіші було заявлено 28-29 червня) у попередніх RN випробував багато цікавих і талановитих рок-груп. Протягом останніх півроку у 8 країнах Європи: Англія, Німеччина, Чехія, Польща, Україна, Білорусь, Литва, Словаччина на різних сценах проходили відбіркові концерти, і до червня кожен клуб мав представити своїх лауреатів на фінальному концерті.

В Україні такі виступи відбувалися у Харкові та Львові, в результаті чого перемогли два гурти – київська hard rock/glam rock англомовна група Hairy Viper та харківська – Bandurband1, яка грає у стилі роко-хопо-фанко-фолк, з елементами рок-н-ролу, рейву, реггі та етніки, який співає виключно українською мовою.

У Львові відбіркові сцени «ROCK NOCĄ» проходили в рамках ХІ Міжнародного етно-джазового фестивалю «Флюгери Львова». В рок-день 5 гуртів змагалися за участь у фіналі фестивалю: ска-панк команда «Абу-Касимові Капці» м. Львів, поп-рок гурт «Фіолет» м. Луцьк, folk'n'dustrial колектив «Viter» м. Львів, hard rock/glam rock «Hairy Viper» м. Київ та львівські Death Metal/Groove «D. Hate».

За спільним рішенням польських та українських членів журі виграв гурт «Hairy Viper», який і представлятиме Україну на фіналі конкурсу «ROCK NOCĄ».

«Справжня варта» скористалася нагодою і вирішила познайомити своїх читачів із двома гуртами-переможцями.

Спеціально для нашого Інтернет-порталу вони розповіли про свої плани та здобутки, а головне – поділилися позитивною енергією рок-музики.

PART І – HAIRY VIPER

– Раніше ваш гурт називався Pitt Madison. Що змусило вас змінити формат групи? На скільки розумію зміна зумовлюється не лише назвою, але й творчою концепцією?

– Насправді це не зовсім так. Hairy Viper – це злиття двох колективів, що вирішили об'єднати зусилля та набутий досвід для створення єдиного професійного гурту з матеріалом, записами та виступами на професійному рівні з метою донести свою творчість якомога більшій кількості людей та дарувати щирі емоції.       Оскільки гурт Pitt Madison (Pitt – вокал, Koka – гітара, Марк – ударні) мав вже тоді певну аудиторію та активно виступав в той час, коли гурт Brigitte Bordeaux (Слава – гітара, Юрій – бас гітара) не був остаточно сформований, але мав у складі двох досить сильних музикантів, ми вирішили використати вже набуту аудиторію Pitt Madison для швидкого розповсюдження інформації про Hairy Viper.

Звісно, це виглядало як просто зміна назви колективу, але насправді це абсолютно новий гурт, з новим матеріалом, який на голову вище робить, що було у Pitt Madison та Brigitte Bordeaux разом.

В одній статті про вас написали, що гурт Hairy Viper вивів досить цікаву породу hard rock стилю. Як ви ставитесь до цього твердження? І якою, на вашу думку, особливістю характеризується цей стиль.

– То мабуть ми когось приємно вразили! :) Ми просто стараємось поєднати все найкраще, що є у рок-музиці, у стилі hard rock.

Те що ви потрапили до нічної ротації «Радіо Рокс», має велике значення для вас, але якби ви охарактеризували цей здобуток у своїй творчості? Що це значить для вас?

– Насправді не тільки до нічної ротації. Наші пісні можна почути в будь-який час. Те, що наша музика на радіо – дуже приємно. Коли ти просто вмикаеш приймач, а там звучить твоя пісня, підіймається настрій та віра в себе і свої сили. Це той момент, що не здатися, в особливо важкі для колективу часи. Але це не те досягнення, яке змусить нас вважати що ми маємо великий успіх. Пісні на радіо – це скоріше спосіб, інструмент для розповсюдження своєї творчості. Одним словом – реклама. Саме так ми це і розцінюемо.

– Сергій Кузін дав вам творчу пораду?

–  Ні, ми не мали честі поспілкуватися з Сергієм Кузіним та й не чули, щоб він згадував в ефірі наш гурт, але певно, що це тимчасово! )

Ви представники hard rock в Україні, як на ваш погляд, цей стиль рок-музики в нашій державі переживає які часи? Що допомагає, а що заважає йому реалізовуватись?

–  Не гірше ніж в усьому світі. Як і всюди, рок-музика є андеграундом, а не мейнстрімом, але в Україні також багато різних гуртів, масштабних рок-фестів та просто концертів у клубах і з кожним роком рок-музики стає все більше. Ця музика завжди буде актуальна.

У жанровій структурі рок-музики, є доволі схожі, але все ж різні піджанри: глем-метал та глем-рок. До якого з цих піджанрів належить ваша музика?

–  Ми, як група Hairy Viper, почали свою діяльність у яскраво вираженому глем-рок стилі, звідти і назва наша пішла (в перекладі Hairy Viper – волохата гадюка – примітка автора). З довгим волоссям, яскравим мейком та образами аля Mötley Crüe (американський рок-гурт, заснований у Лос-Анджелесi у 1981 році композитором і бас-гітаристом Ніккі Сіксом i ударником Томмі Лі – примітка автора), але зараз ми маємо інший вигляд, більш сучасний. Також і звучання нашого другого альбому буде мати вже трохи інакший відтінок.

Хто є авторами ваших пісень?

– В основному наш матеріал є заслугою Pitt'a та Славіка, це стосовно музики. Щодо текстів, автором майже всіх композицій є Pitt.

Ви розцінюєте свої можливості на фестивалі «Рок ночі» як путівку до Вудстоку?
– Ми віримо у перемогу та готуємося до цієї поїздки. Це завжди працює!

Знаю, що на вашу групу вплинули такі виконавці: Scorpions, Guns'n'Roses, Motley Crue, AC/DC. Ви вважаєте себе їх послідовниками чи орієнтирами у творчості?
– Скоріш ми їм просто вдячні, за те що вони вчать і надихають нас творити музику та дарувати людям позитивну енергію.

Учасники колективу Hairy Viper хто вони? Що в житті для вас існує окрім музики?
– Все наше життя зараз крутиться навколо Hairy Viper. Творчість – наша основна ціль, все інше – не важливо.

– Найбільша мрія групи Hairy Viper?

– Важко пояснити. Гадаю, якщо ви ввімкнете відео з концертного виступу AC/DC  чи Live at River Plate, ви побачите, про що ми мріємо. :) Маємо на увазі не тільки славу і шалених фанатів і фанаток. Позитивна енергія та щирі емоції,  коли їх посилаєш зі сцени у натовп в 100 000, повертаються у 100 000 розмірі та це просто зриває дах. Це саме те, заради чого варто прожити життя.

1Примітка. Коли велася розмова з Bandurband, саме вони були визнані переможцями у відбірковому турі, оскільки у фактичного переможця - групи FONTALIZA з  Донецька не готові закордонні паспорти,  тому до Польщі на фестиваль, як заявили організатори, поїде група, що посіла 2-е місце за результатами голосування журі на Гала-концерті – Bandurband (м. Харків). Оскільки дату проведення фестивалю перенесли і організатори не повідомили про відмову останнім, то поки не відомо, який саме з двох гуртів поїде на фінал до Польщі.

2HAIRY VIPER - hard rock/glam rock група, що поєднує у своєму звучанні олд-скул і сучасні напрямки музики. Група була створена у квітні 2011 року, вперше дебютувавши в Луцьку на фестивалі «Half Cover Party», що зібрав практично тисячу глядачів у ДК «Промінь».

У квітні 2012 року Hairy Viper випустили свій перший альбом «Lady Killer», який складається з 14-ти автентичних композицій, серед яких можна почути і динамічні драйвові гітарні рифи, і легке мелодійне звучання рок-балад.

Ряд композицій з альбому були представлені на радіостанції «Radio Roks», а також вперше виконані наживо на одному з найграндіозніших для України фестивалів «TheBestCity», де група мала честь виступити на сцені «Відкриття». Фестиваль TheBestCity, що відбувся в червні 2012 року в Дніпропетровську, запам'ятався першим в Україні виступом гурту  Evanescenсe, а також концертами таких відомих груп, як The Rasmus, Apollo 44, Brainstorm, Океан Ельзи, Сплін, Бі-2, ДДТ та ін.

Виступ  Hairy  Viper на фестивалі «Флюгери Львова» 2013 р.

 

comments powered by HyperComments