Харків‘яни можуть насолодитися музикою Вівальді у виконанні органу

П'ятниця, 17 травня 2019, 10:37
17 травня о 19:30 у Соборі Успіння Пресвятої Діви Марії (костел на вул. Гоголя, 4) відбудеться безкоштовна лекція-концерт «Вівальді. Між літургією і карнавалом».
Харків‘яни можуть насолодитися музикою Вівальді у виконанні органу

Подія передує основній програмі Дантеfest_2019 та заохочує цікавість харків’ян до центральної музичної події фестивалю - концерту Gloria Vivaldi артисток хору міланської опери Теatro alla Scala та хору й оркестру СхідOpera, котрий відбудеться 1 червня.

У гостей «Вівальді. Між літургією і карнавалом» буде можливість послухати новий орган костелу, на котрому гратиме головний диригент СхідOPERA Дмитро Морозов, який, до речі, буде диригентом концерту Gloria Vivaldi. Також, 17 травня у костелі гратиме органістка Марія Оболенська. До музикантів долучиться вокалістка Анна Ширяєва та віртуозний скрипаль Ігор Чернявський.

За словами настоятеля собору отця Григорія Семенкова, орган грав лише декілька разів, тож гості концерту «Вівальді. Між літургією і карнавалом» зможуть насолодитися звучанням нового інструменту. Орган виготовлений у Голландії і має 23 голоси.

Також, у харків’ян буде можливість дізнатися цікаві факти про творчість Антоніо Вівальді на лекції від авторитетної музикознавиці Любові Морозової/ Київ.



Музична експертка обіцяє розказати про:
- Вівальді і Венеція – рідкісний приклад тривалої єдності композитора з містом;
- Карнавал – найдовшим був саме за часів Вівальді (майже півроку). Як це впливало на музику;
- Поєднання світського і духовного. «Рудий священник». Літургії та церемонії;
- Дивовижна легкість: опера за 5 днів;
- Скрипаль-віртуоз та винахідник жанру інструментального концерту;
- "Пори року": чи писав Вівальді свій найвідоміший цикл?

Екскурс у творчість Вівальді стане важливою частиною фестивалю, адже музичні твори відомого композитора звучатимуть 1 червня у СхідOpera у виконанні артисток хору “Ла Скала”. Частина зібраних грошей з концерту піде на розширення адаптаційного центру “Летючий дім”.

Музична програма «Вівальді. Між літургією і карнавалом» триває 35 хвилин. І складається із хоральної прелюдії Йогана Себастьяна Баха “Христос лежав в пеленах смерті”, Бах-Зілоті-Морозов прелюдії до нотного зошита Вільгельма Фрідемана Баха у виконанні Дмитра Морозова та Олени Ширяєвої (вокал). Арії Йогана Себастьяна Баха із “Магніфикат” для сопрано Крі́стоф Ві́ллібальд Глюк та Антракт до третьої дії опери Орфей. (Тривалість: близько 15 хв).

Антоніо Вівальді “Літо” // “Пори року” у виконанні Ігоря Чернявського (скрипка) та Марії Оболенської (орган). (Тривалість: близько 15 хв).
А Ігор Чернявський пропонує п’ятихвилинне соло на скрипці: прелюдія Баха з третьої партити для скрипки Сарабанда Баха.

Нагадуємо, що ДантеFest, прологом якого є ця подія, щорічний соціокультурний фестиваль, що відбувається в Харкові з 2014 року. Цьогоріч фестиваль проходитиме у Харкові з 31 травня по 2 червня.

Темою цьогорічного фестивалю є "Бо інші -- це рай".

comments powered by HyperComments