В шести медзакладах Харкова відбулася масштабна реконструкція (ФОТО)

Юлія Гуш  |  Середа, 22 травня 2019, 16:17
Реконструкція та модернізація медичних установ відбулася завдяки кредитам Європейського інвестиційного банку. Загалом, ЄІБ інвестував 53,8 мільйонів гривень в межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Вона була розроблена для того, щоб допомогти жителям Східної України включно з ВПО вирішувати проблеми, пов’язані з війною на Донбасі.
В шести медзакладах Харкова відбулася масштабна реконструкція (ФОТО)

Сьогодні, 22 травня, відбулося урочисте відкриття оновлених відділень в Харківській обласній клінічній лікарні. Вона стала одним з шести закладів, де відбулася масштабна реконструкція. Там за кредити ЄІБ вдалося провести внутрішній ремонт приміщень та провести реконструкцію даху.

«Відновлення поліклініки – це наша спільна робота з ЄІБ, – зазначила голова ХОДА Юлія Світлична, – це означає, що 170 тисяч людей, які звертаються за консультацією, будуть проходити лікування в якісних, нормальних умовах. На черзі офтальмологічне, кардіологічне та хірургічне відділення. А це ще 10 тисяч харків’ян, які будуть лікуватися в людських умовах. Ми вранці попрацювали з перспективними планами, домовились про розширення співпраці у сфері енергетики, житлово-комунального господарства, транспорту, екології та соціальної сфери. Маємо повне порозуміння».

Вона відзначила, що вже є 15 проектів по території Харківської області, які реалізуються спільно з ЄІБ . Також Світлична висловила сподівання щодо надходження другого траншу, який має на меті відновлення інших закладів охорони здоров’я та освіти.

«Я вражений від того, що побачив і від того, що почув, – підкреслив голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон, – мені розповіли, як це виглядало раніше і в яких умовах доводилось надавати медичні послуги людям. Я вражений роботою всіх лікарів та медичного персоналу».

За його словами, нове медичне обладнання дасть можливість надавати послуги на більш високому рівні. Голова Представництва ЄС в Україні д-р Анніка Вайдеманн в свою чергу зазначила, що а закладі відбулася значна робота з відновлення приміщень. Вона була вражена роботою лікарів, медичного персоналу, адміністрації лікарні, які не припиняли своєї роботи і під час реконструкції.

«Ми сподіваємось, що звичайні мешканці Харкова, Харківської області, переселенці, велику кількість яких ви приймаєте, побачать результати співпраці між Україною та Європейським союзом», – зазначила Вайдеманн.

Довідкова інформація: Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) є банком Європейського Союзу. Це довгострокова кредитна інституція ЄС і єдиний банк, що належить державам-членам ЄС та представляє їхні інтереси. ЄІБ працює в Україні з 2014 року. Станом на квітень 2019 портфель кредитів від ЄІБ для України становив 5,8 мільярдів євро на проекти з енергетики, транспорту, довкілля, підтримки місцевого самоврядування та приватного сектору.

Надзвичайну кредитну програму раннього відновлення розробив ЄІБ разом з Європейською Комісією та урядом України. Вона надає місцевим органам влади 200 млн євро у вигляді багатосекторних рамкових кредитів. Ці кредити використовуються для відновлення шкіл, лікарень, гуртожитків, соціальних центрів, інфраструктури та створення умов для проживання внутрішньо переміщених осіб у п'яти східних областях України: підконтрольних українському уряду територіях Донецької та Луганської областей та прилеглих Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Станом на травень 2019 року було затверджено 281 проект на загальну суму 85 млн євро. Програму реалізує ПРООН. Тривалість: 2015 - 2021 рр.

 

comments powered by HyperComments