Що зміниться у Харківській области з новим адмінподілом – Чернов

Понеділок, 3 серпня 2020, 12:31
Центри надання адміністративних послуг повинні бути у всіх об'єднаних громадах.
Що зміниться у Харківській области з новим адмінподілом – Чернов

Як розповів голова Харківської облради Сергій Чернов, в кожній громаді повинні бути і центри надання первинної медичної допомоги. Це необхідно у зв'язку з тим, що в Харківській області буде створено 7 районів (замість 27) і 56 громад. Модель з семи районів означає, що відстань 94% населених пунктів від районного центру не перевищує 60 км, 73% - 30 км.

«Основна частина послуг повинна бути на рівні громад, але є ж ще державні органи влади. Наприклад, в законі про судочинство записано, що суди формуються відповідно до адміністративно-територіального устрою. Така ж ситуація з прокуратурами, податковими, пенсійним фондом тощо. Вони в перспективі повинні оптимізувати свою структуру згідно з новим адміністративно-територіального устрою. Нові райони і громади почнуть функціонувати після чергових місцевих виборів, які повинні відбутися 25 жовтня 2020 р коли обиратимуться керівники і поради громад, районних рад», – нагадав Сергій Чернов.

За його словами, щоб не допустити колапсу на перехідний період, наступні п'ять років необхідно зберегти поради в укрупнених районах.

«Вони повинні стати правонаступниками загального майна колишніх районів, а потім, через правову процедуру, щоб уникнути суперечок, з'ясувати, чи здатна та чи інша громада брати собі на баланс той чи інший майновий комплекс», - підкреслив Сергій Чернов.

comments powered by HyperComments