В Харкові Міжнародний день музики пройде під звуки класики

Вівторок, 29 вересня 2020, 13:03
1 жовтня в Міжнародний день музики в Харкові відбудеться концерт класичної музики «Класика для молоді».
В Харкові Міжнародний день музики пройде під звуки класики

Виконувати відомі класичні твори буде Харківський камерний оркестр Nova Sinfonietta та Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest. Диригувати буде спеціально запрошений гість Віталій Алексейонок – диригент та художній керівник оркестру Мюнхенського університету.

Другий рік поспіль у Міжнародний день музики організатори Міжнародного фестивалю KharkivMusicFest радують харків'ян хорошими новинами і подіями. У минулому році в цей день був анонсований старт прийому робіт до Всеукраїнського конкурсу молодих композиторів ім. Б. Лятошинського. В цьому ж році жителів і гостей міста запрошують на концерт класичної музики «Класика для молоді».

За словами організаторів, незважаючи на те, що в назві згадується молодь, концерт буде цікавий всім віковим категоріям.

«Популяризація класичної музики – одне з пріоритетних завдань KharkivMusicFest. Проєкт «Класика для молоді» націлений на вкрай важливу для цієї теми аудиторію –  школярів і студентів, – розповідає виконавчий директор KharkivMusicFest Марія Горбонос. – Проєкт включає в себе не тільки концертні виступи, але й серію лекцій, які проходять в харківських вузах і школах. Такий формат передбачає не нудну розмову, а інтерактивну і пізнавальну розповідь про класичну музику, в якій лектор вчить правильно її слухати і розуміти. Класика завжди актуальна, вона може бути модною і цікавою для молодіжної аудиторії – такого висновку приходять слухачі лекцій».

«Класичну музику дуже важливо популяризувати, бо вона, як і інші види мистецтва, які не завжди легко зрозуміти й негайно прийняти, містить дуже багато живих переживань, глибоких думок і почуттів, – коментує Віталій Алексейонок, диригент та художній керівник оркестру Мюнхенського університету. – Вона змушує людей, стати більш усвідомленими, живими, щирими перед самим собою. Особливо зараз, в епоху постійного руху та культу матеріальних цінностей. Класична музика – це спосіб зближення людей та їх духовного зростання».

Програма концерту, який буде складатися з двох частин, включає в себе твори Бетховена (Симфонія №5, Увертюра Кориолан), Моцарта (Симфонія №29), Гріга («Пер Гюнт»), Бортнянського (Увертюра до опери «Сокіл»), Яськова («Lulla.By»).

На думку Віталія Алексейонка, музичні смаки та сприйняття класичної музики відрізняються у жителів країн СНД і Європи.

«Для публіки в Європі класична музика завжди була чимось своїм, вирощеним у себе на батьківщині, – розповідає Віталій. – Для країн СНД – це все ж експорт культури, яка не завжди мала коріння в нашому суспільстві. Тому часто смаки публіки відрізняються в сторону того, що близько людям по їх відчуттям, за ментальністю. В СНД – це, наприклад, Чайковський – адже він наш, слов'янський. У Європі, особливо в Німеччині, дуже люблять Баха. Але це, зрозуміло, дуже прості приклади. Публіці важливо дізнатися щось знайоме, але з іншого боку і мати можливість здивуватися чомусь новому».

На концерт запрошені студенти та учні освітніх шкіл та спеціалізованих навчальних закладів Харкова.

Вхід на концерт за запрошеннями https://forms.gle/ggWgxMDtfykVaGJL9

Інформаційна довідка: Міжнародний фестиваль KharkivMusicFest-2021 пройде в Харкові 7 квітня-24 квітня. Протягом декількох тижнів на харків'ян чекають концерти зірок класичної музики світового рівня, лекції для дорослих та просвітницька програма для школярів, форум, професійні майстер-класи від зарубіжних гостей фестивалю та зустрічі з цікавими особистостями в неформальній обстановці.

Віталій Алексейонок – головний диригент оркестру Мюнхенського університету. Лауреат конкурсу «MDR Conducting Competition 2018» він диригував такими оркестрами, як оркестр Лейпцігського радіо, Staatskapelle Weimar, Lucerne Festival Strings, філармонійні оркестри р Карлові Вари, Йена, Гота, Градец-Кралове тощо.

Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest існує з 2019 року. У ньому грає близько 60 осіб з різних музичних шкіл Харкова. Мета створення оркестру – об'єднати талановитих дітей та підлітків у віці 10-17 років і дати їм можливість музикувати разом, знайомитися з шедеврами класичної музики, виступати на кращих концертних майданчиках міста, а пізніше – інших міст та країн.

Презентація камерного складу колективу відбулася на сцені органного залу Харківської філармонії в рамках проекту «Класика для молоді» 3 грудня 2019.

Завдяки фінансовій підтримці KharkivMusicFest участь для дітей є безкоштовним.

comments powered by HyperComments