Українці, які перемогли ГУЛАГ: відкрилася виставка у Харкові

Четвер, 19 листопада 2020, 18:19
19 листопада у Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова відкрилася виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ».
Українці, які перемогли ГУЛАГ: відкрилася виставка у Харкові

Експозиція створена Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ.

Стисло та переконливо вона демонструє, що являла собою радянська система упокорення примусовою працею. Показані і ті, хто нелюдськими зусиллями волі зміг цю систему перемогти.

Саме їм, за словами очільниці Північно-східного відділу УІНП Марії Тахтаулової, виставка і присвячена. Тому загальний її настрій оптимістичний. Експозиція є своєрідним пам’ятником тисячам українців, які і у гулагівському пеклі залишилися людьми. Також вона презентувала брошуру, створену за матеріалами виставки.

Про те, який стосунок мав ГУЛАГ до Харкова, розповів головний спеціаліст Північно-східного відділу УІНП Едуард Зуб. Для гостей заходу він провів екскурсію.

У відкритті виставки також взяли участь заступник директора Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації Олександр Костін, заступник директора музею Ольга Сошнікова, зацікавлені харків’яни та представники засобів масової інформації, з дотриманням вимог карантину.

Протягом двох тижнів виставка експонуватиметься у актовій залі Харківського історичного музею, де всі охочі зможуть оглянути її безкоштовно.

comments powered by HyperComments