Поліція вважає Кернеса причетним до схем виведення бюджетних грошей через Чехію – ХАЦ

Субота, 28 листопада 2020, 16:11
Слідчі Нацполціі розслідують факт розтрати або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.
Поліція вважає Кернеса причетним до схем виведення бюджетних грошей через Чехію – ХАЦ

Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр.

За інформацією антикорупціонерів, слідчі відділу ГУ Нацполіціі в Харківській області вважають, що Геннадій Кернес причетний і сприяє розкраданню бюджету в особливо великих розмірах через чеські "прокладки", якими володіють його родичі, родичі директора Департаменту дорожнього господарства міськради Володимира Чумакова і родичі інших працівників департаменту.

"Слідчий вказує, що наближені до міського голови Геннадію Кернесу, за сприяння останнього, здійснюють розкрадання бюджетних коштів, використовуючи відкриті в Чехії підприємства-прокладки. Не будучи виробниками, поставляють труби та інші товари афілійованим підприємствам, зокрема ТОВ" ВСС-Систем "і ТОВ "Трек лайн", які в свою чергу є переможцями тендерів, штучно завищується вартість робіт і товарів, в результаті чого бюджету завдано збитків в особливо великих розмірах ", - цитують в хац постанову Київського районного суду Харкова від 23 листопада.

Слідчий просив у суді продовжити термін досудового розслідування на рік - до 23 листопада 2021 року.

Раніше ХАЦ повідомляв, що дочка Чумакова Аліна і пасинок Кернеса Родіон Гайсинський, є співвласниками фірми Inter Tech Praha s.r.o. у Чехії. Компанія займається постачанням труб в Україні, зокрема, для ТОВ "ВСС-Систем". Засновниками цієї фірми вказані Неллі Ушакова та Олександр Жовтобрюх. Останній був заступником начальника управління дорожнього господарства департаменту Чумакова. Там досі працює його дружина і ще кілька родичів співробітників цього ж департаменту.

На самого Жовтобрюха, за інформацією ХАЦ, в Чехії записана фірма Parmus Nova s.r.o., а його партнерами виступають дружина заступника директора департаменту дорожнього господарства Інна Київська. Ще одна компанія - Prof Materials s.r.o. записана на дружину директора Департаменту, Ольгу Чумакову.

За даними порталу Importgenius, ця фірма також поставляє товари в Україну. Її контрагентом є ТОВ "Трек лайн", яке отримує підряди від комунальних підприємств міста.

Нагадаємо, згідно з декларацією про доходи в минулому році сім'я головного дорожника Харкова Володимира Чумакова купила будинок в Іспанії за 16 мільйонів гривень. Згідно з декларацією чиновника, його дружина Ольга і дочка Аліна 13 червня минулого року придбали в Іспанії житлову нерухомість площею 303 квадратних метрів, а також ділянку площею 2730 "квадратів" (його вартість в документі не вказана). За три дні до цього дружина Чумакова взяла в борг у іноземки Марини Попової 45 тисяч євро, а через чотири дні після укладення угоди - ще 385 тисяч євро у іспанського Banco de Sabadell. За минулий рік держслужбовець заробив 300 тисяч гривень, а його дружина - в 15 разів більше.

comments powered by HyperComments