Степанов просить у Шмигаля 6,5 мільярдів гривень на придбання вакцин проти COVID-19

Середа, 7 квітня 2021, 15:32
Очільник МОЗ нагадав, що просив на закупівлю вакцин 15,1 мільярди гривень, але виділили лише 4 мільярди
Степанов просить у Шмигаля 6,5 мільярдів гривень на придбання вакцин проти COVID-19

Україні на закупівлю вакцин проти коронавірусу необхідно додатково 6,5 мільярдів гривень – про це сьогодні на засіданні Уряду заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

«Коли формувався бюджет на 2021 рік ми пропонували цифру 15,1 млрд грн, отримали 4 млрд грн. І чітко визначили: при необхідності відразу ж будуть знайдені відповідні кошти і перераховані на потреби додаткових доз вакцин. На сьогодні ця необхідність орієнтовно становить 6,5 млрд грн», – сказав очільник МОЗу і додав, що у планах міністерства дати можливість отримати вакцину всім українцям до кінця року.

За словами Максима Степанова, наразі укладені контракти на постачання в Україну 24 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу, графік постачання імунопрепаратів виглядатиме приблизно таким чином:

- 10  мільйонів доз вакцини «Novavax» (виробник Індія) – з липня;

- 3 мільйони доз вакцини «Covishield» (аналог євроопейської вакцини «AstraZeneca») – 320 тисяч з 500 тисяч вже використані, ще 1,5 млн доз будуть поставлені до літа;

- 2 мійльони доз вакцини від компанії «Sinovac»– 215 тисяч доз вже в Україні;

- 10 млн доз вакцини від компанії «Pfizer» – поставки протягом року.

Іще 8 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу Україна планує отримати через глобальний механізм «COVAX».

Загалом, за словами Максима Степанова, влада розраховує на щонайменше 32 мільйони доз вакцин проти коронавірусу для українців. Оскільки всі вказані міністром вакцини передбачають введення двох доз препарату, то названої кількості вакцин вистачить для вакцинації тільки 16 мільйонів українців, тоді як за даними Держстату України в країні проживає понад 41 мільйон мешканців.

Зазначимо, що загадана Максимом Степановим вакцина «Novavax» наразі іще не завершила ІІІ етап клінічних досліджень і не отримала схвалення ВООЗ. Вакцина містить білки коронавірусу SARS-COV-2 і «вчить» організм людини виробляти відповідну реакцію на них. За своїм механізмом дії вона схожа на вакцини проти гепатиту В. Для повноцінної імунізації людина повинна отримати дві дози вакцини «Novavax» із інтервалом у 21 добу.

Щодо вакцини від компанії «Pfizer», то цей препарат створено німецькою біотехнологічною компанією «BioNTech» спільно з американським фармакологічним концерном «Pfizer». Це мРНК-вакцина, яка покликана «навчити» організм людини виробляти специфічні антитіла для знищення коронавірусу. Вакцинація цим препаратом передбачає введення двох доз із інтервалом в 3 тижні. Ця вакцина іще 22 лютого 2021 року зареєстрована в Україні для екстреного медичного застосування, проте наразі Україна не отримала жодної дози цього препарату. Раніше чиновники обіцяли отримання цього препарату в рамках ініціативи «COVAX».

Вакцина «Covishield» (аналог євроопейської вакцини «AstraZeneca») – єдиний імунобіологічний препарат, який нині застосовується в Україні для щеплення проти COVID-19. Першу партію вакцини із 0,5 мільйона доз Україна отримала іще у кінці лютого, проте досі використала тільки 64% отриманих доз. Це «векторна» вакцина, розроблена на основі аденовірусу шимпанзе, у який «вживлено» часточки коронавірусу SARS-CoV-2. Для повноцінної імунізації необхідне отриманнядвох доз препарату із інтервалом у 4 – 12 тижнів.

Вакцина «CoronaVac» від китайської компанії «Sinovac Biotech» містить інактивований коронавірус SARS-CoV-2. Наразі ця вакцина немає схвалення ВООЗ, проте її уже використовують у низці країн світу, зокрема у Китаї, Азербайджані, Бразилії, Індонезії, Туреччині та Чилі. Перша партія вакцини уже прибула в Україну, проте досі її не використовують для імунізації населення.

comments powered by HyperComments