Харків позбавився двох пам'яток радянської епохи

Четвер, 5 січня 2023, 19:46
У Харкові демонтували два пам’ятники, пов’язані з радянською добою.
Харків позбавився двох пам'яток радянської епохи

В центрі міста більше немає погруддя комуніста Миколи Тихонова – радянського партійного діяча, котрий у 1980-85 роках працював прем’єр-міністром срср. Його бюст красувався у Харкові з 1985 року в сквері на Лопанській набережній. Ще до широкомасштабного вторгнення була ідея на його місці поставити пам'ятник Петру Болбочану.

Також у місті-герої демонтували пам’ятник російському письменнику Миколі Островському, який у складі Красної армії брав участь в окупації України і дискредитації українського визвольного спротиву. Бюст був установлений у 1977 році на Чернишевській вулиці перед будівлею, де розміщуються Харківська міська художня галерея та Центральна дитяча бібліотека Київського району. Наприкінці минулого року хтось невідомий написав червоною фарбою на постаменті пам‘ятника слово «кат». А Островський написав роман «Як гартувалася сталь», котрим напихували школярів у програмі обов’язкового курсу радянської літератури.

Активісти організації «Декомунізація. Україна» запропонували також зафарбувати мурал із зображенням Сергія Єсеніна на вулиці, що носить ім'я цього «новокрестьянського поэта», скандаліста і хулігана царсько-більшовицьких часів.

comments powered by HyperComments