Держекоінспекція наполягатиме на припиненні діяльності харківського коксохіму. Зараз нараховують збитки

Середа, 23 вересня 2020, 17:39
В Державній екологічній інспекції розповіли про механізми, якими будуть компенсувати шкоду для екології від роботи ТОВ «Харківський коксовий завод «НОВОМЕТ».
Держекоінспекція наполягатиме на припиненні діяльності харківського коксохіму. Зараз нараховують збитки

Про це повідомили у прес-службі відомства.

«272 гривні адміністративного штрафу – не єдине покарання посадовців ТОВ «Харківський коксовий завод «НОВОМЕТ» за порушення у сфері охорони атмосферного повітря. Хочу нагадати, що Державною екологічною інспекцією у Харківській області за наслідками перевірки ТОВ «Харківській коксовий завод «НОВОМЕТ» притягнуто двох посадових осіб підприємства до адміністративної відповідальності за порушення у сфері охорони атмосферного повітря на загальну суму 272 гривні. 

Це дійсно замалий штраф, але, на жаль, санкція статті 78 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає саме такі мізерні штрафи за здійснення суб’єктами господарської діяльності викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу. Хочу наголосити, що таким «покаранням» Держекоінспекція не обмежується, адже за здійснення господарської діяльності, що стала причиною порушення Закону України «Про охорону атмосферного повітря», передбачено не тільки адміністративну відповідальність для посадових осіб підприємства, а ще й нарахування відповідних збитків», - пояснив голова ДЕІ Андрій Мальований на своїй сторінці у Facebook. 

Держекоінспекція закінчить розрахунки збитків орієнтовно 22 вересня і готує документи для судового позову щодо повного припинення діяльності підприємства. 

«Наразі Державною екологічною інспекцією у Харківській області здійснюються усі необхідні розрахунки для нарахування збитків, заподіяних державі внаслідок здійснення господарської діяльності ТОВ «Харківській коксовий завод «НОВОМЕТ». Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, безперечно буде суттєвим. Очікуємо на остаточні розрахунки 22 вересня. Також нагадую, що Держекоінспекцією готуються документи для подання позову про повне припинення діяльності підприємства», - додав Андрій Мальований. 

Посадовець нагадав, що у нарахуванні штрафу інспектори керувались статтею 78 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

«Стаття 78 КУпАП передбачає, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади або недодержання вимог, передбачених наданим дозволом, інші порушення порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря або перевищення технологічних нормативів допустимого викиду забруднюючих речовин та нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин стаціонарних джерел під час експлуатації технологічного устаткування, споруд і об'єктів - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Неоподатковуваний мінімум доходів громадян використовується в розмірі 17 гривень», - зазначив Андрій Мальований. 

Раніше голова Держекоінспекції, повідомивши про результати перевірки ТОВ «Харківський коксовий завод «НОВОМЕТ», обурився низьким штрафом для підприємства. Тому наразі у ДЕІ розробляються зміни до нормативно-правових актів, щоб підвищити суму покарання.

comments powered by HyperComments