Прощання із загиблими курсантами відбудеться після завершення експертиз - ХОДА

Понеділок, 28 вересня 2020, 18:02
Про це повідомив голова ХОДА Олексій Кучер під час брифінгу 28 вересня.
Прощання із загиблими курсантами відбудеться після завершення експертиз - ХОДА

Керівник області зазначив, що експертизи ДНК будуть проведені в максимально стислі терміни.

«Це важливий процес, вкрай необхідний і для досудового розслідування, і для родичів. На сьогодні експертизи ДНК призначені по всім загиблим – це 25 експертиз. Зразки відібрані у всіх родичів. Ми від себе наполягали на тому, щоб експертизи були проведені якомога скоріше. На цьому наполягав також Президент України. І нам повідомлено про те, що експертизи можуть бути проведені у прискореному режимі – до двох тижнів», - розповів Олексій Кучер.

Він зазначив, що завтра, 29 вересня, відбудеться прощання лише з одним з курсантів - Віталієм Вільховим, який помер у лікарні на наступний день після катастрофи.

«З усіма іншими ми зможемо попрощатись лише після того, як усі тіла будуть ідентифіковані. Це буде і правдиво, і правомірно», - підкреслив голова ХОДА.

Протягом двох тижнів родини загиблих курсантів отримають компенсацію від держави та благодійну допомогу.

«Держава зацікавлена в тому, щоб якомога скоріше, у найближчі два тижні, ці кошти отримали родини загиблих - і сьогодні це підкреслив Президент України. Йдеться про понад 1,5 млн грн. Також дуже багато благодійників виходило з цією інформацією, що вони збирають кошти й готові передати їх для сімей загиблих. Але, звісно, ми розуміємо, що будь-які кошти не зможуть перекрити життя людини», - сказав Олексій Кучер.

На даний час всі навчальні польоти в університеті заборонені до завершення розслідування.

Говорячи про слідство, голова ХОДА повідомив, що наразі розпочато роботу з бортовими самописцями.

«Бортові самописці находяться в задовільному стані, з ними розпочали працювати слідчі органи. Найближчим часом вони дослідять ту інформацію, яка там міститься», - зазначив керівник області.

Він наголосив на тому, що чекає оперативного проведення слідчих дій.

«Орган досудового розслідування зобов’язаний поставити крапку в цьому розслідуванні. Я не перетягую на себе цю ініціативу. Разом із цим я зосередив увагу саме на певних обставинах і на певних фактах, які відомі й мені, й організаторам всього процесу щодо розслідування цих обставин. Попри те, що я в суботу повідомив усі ці обставини, на сьогодні прізвища відповідальних осіб не озвучені. Я впевнений, що ці прізвища повинні бути озвучені – прізвища осіб, які приймали рішення, які є відповідальними за навчання, за посадки та вильоти тощо. Зараз ми не чуємо прізвища й не бачимо жодних заходів кримінального провадження в рамках даної процесуальної справи», - сказав Олексій Кучер.

comments powered by HyperComments