На Харківщині спостерігачі ОПОРИ фіксують переписування протоколів та використання печатки за межами ДВК

Вівторок, 27 жовтня 2020, 13:26
В Харківській області спостерігачі ОПОРИ фіксують випадки переписування протоколів ДВК у приміщенні територіальної виборчої комісії, а також заповнення документів та проставляння печатки комісії використанням печатки у машині.
На Харківщині спостерігачі ОПОРИ фіксують переписування протоколів та використання печатки за межами ДВК

Так, у Куп’янській міській ТВК спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як члени ДВК №630970 заповнюють протоколи у приміщенні ТВК. Після фіксації інциденту спостерігач викликав поліцію.

Заповнення протоколів не на засіданні комісії є кримінально караним діянням згідно зі статтею 158-3 Кримінального кодексу України. Якщо згідно з рішенням ТВК дільнична виборча комісія повинна скластити протокол з поміткою "Уточнений", то члени ДВК повинні повернутися на дільницю, скликати засідання і скласти протокол з поміткою "Уточнений" відповідно до вимог ч.8 ст. 254 Виборчого кодексу України.

Крім того, вранці біля будівлі Харківської міської ТВК спостерігач ОПОРИ зафіксував членів ДВК №631315, які у машині перероблювали виборчу документацію.

Ця ДВК – спецдільниця, яка розташована у ДЗ «Спеціалізована медико-санітарна частина №13» Міністерства охорони здоров’я України.

Представник ОПОРИ зафіксував, що голова ДВК та ще декілька членів комісії проставляли на аркушах печаті, хоча печатка має знаходитися у опечатаному сейфі.

Згідно з частиною 6 статті 253 Виборчого кодексу під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії та незаповнені бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зберігаються у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Нагадаємо, на Харківщині спостерігачку ОПОРИ, яка зафіксувала заповнення протоколу олівцем, видалили з дільниці та заблокували у приміщенні.

 

comments powered by HyperComments