На Меморіалі жертвам Голодомору у Харкові стався конфлікт: всі подробиці

Неділя, 29 листопада 2020, 09:08
Суперечки між представниками «Національного корпусу» та «Фельдман екопарку» сталися 28 листопада під час вшанування пам’яті загиблих на Меморіалі жертвам Голодомору.
На Меморіалі жертвам Голодомору у Харкові стався конфлікт: всі подробиці

Очевидці повідомляють про штовханину. Сутичкам завадили працівники поліції, які виставили кордон між двома групами чоловіків, передає «Суспільне».

Конфлікт виник близько 16-ї. Скільки людей брали участь у штовханині, речниця поліції Олена Баранник відповісти не змогла. Баранник говорить, повідомлень щодо конфлікту не отримували. За її словами, поблизу меморіалу чергували силовики, які побачили суперечку та припинили її. Травмованих немає.

За словами лідера харківського осередку «Нацкорпусу» Костянтина Немічева, його побратими приїхали покласти квіти до меморіалу та почали встановлювати банери, які б нагадували людям про геноцид українського народу. Трьома великими плакатами вони хотіли закрити паркан «Фельдман екопарку» та літери його реклами, які розташовані неподалік меморіалу.

«На нашу думку, не повинно бути реклами зоопарку на меморіалі Голодомору, на такому сакральному місці. І тому ми сьогодні встановили щити, які будуть нагадувати про жертв, які загинули під час Голодомору», — сказав Немічев.

На одному з банерів «Нацкорпусу» серед імен організаторів та виконавців геноциду 1930-х років, вказане прізвище працівника НКВС Фельдмана Я.Л. На відміну від інших, воно нанесене жовтим кольором.

Адвокат екопарку Олексій Стовба вважає це «політичною провокацією». Стверджує, що представники «Нацкорпусу» перервали мирну ходу працівників екопарку, які у цей час вшановували пам'ять загиблих.

На місці, де раніше була розташована вивіска екопарку, адміністрація напередодні розмістила напис «Запали свічку». Самі двометрові літери 25 листопада перемістили на 50-100 метрів убік.

«Політична провокація полягає в тому, що на території, яка не має жодного відношення до Меморіалу жертвам Голодомору, який знаходиться більш, ніж за 100 метрів від нього, вивішуються провокаційні банери. Кримінальне правопорушення полягає в тому, що здійснено самовільне захоплення земельної ділянки», — сказав Стовба.

Поліцейські залишаються чергувати біля Меморіалу жертвам Голодомору

Чи отримували заяви від представників екопарку, речниця поліції Олена Бараник відповісти не змогла. Говорить, чекає на інформацію від райвідділу.

Протягом дня харків’яни несли до меморіалу квіти, лампадки та хліб

Грубих порушень громадського порядку, говорить Баранник, поліцейські біля меморіалу не побачили. За їхніми підрахунками, покласти квіти та вшанувати загиблих протягом дня сюди прийшли близько 380 людей.

Нагадаємо, 6 листопада група чоловіків, яких підтримував «Національний корпус», повалила двометрові літери назви «Фельдман екопарк» біля меморіального комплексу пам'яті жертв Голодомору на виїзді з Харкова. За тиждень представники екопарку відновили напис. До них звернулися представники Інституту національної пам'яті, на думку яких реклама біля меморіалу є недоречною. У екопарку погодилися перемістити літери на сотню метрів.

Нагадаємо також, що протиночі 28 листопада сталася пожежа на ТРЦ «Барабашово», власником якого є нардеп Олександр Фельдман. В адміністрації ринку не виключають навмисний підпал.

comments powered by HyperComments