Завдяки липовим медичним довідкам за кермо у Харкові потрапляють психопати та наркомани

Вівторок, 16 березня 2021, 18:06
Винний у смертельній ДТП в Харкові Дмитро Габишев отримав водійські права за фальшивою меддовідкою.
Завдяки липовим медичним довідкам за кермо у Харкові потрапляють психопати та наркомани

Згідно даних бази Національної автоматизованої інформаційної системи ДСЦ МВС України, при отриманні прав на керування транспортним засобом Дмитро Габишев надав медичну довідку, видану ТОВ «Медичний центр «Виталонг». Останній вже не один раз ставав об'єктом розслідувань в результаті ДТП.

Нагадаємо, 11 лютого Харківський апеляційний суд відхилив оскарження запобіжного заходу для Дмитра Габишева, залишивши підозрюваного в подвійній смертельної аварії студента на час слідства під вартою.

Трагічна аварія сталася 21 жовтня близько 6:40 на 493-му кілометрі траси «Київ-Харків-Довжанський». У результаті зіткнення автомобіля ЗАЗ з позашляховиком Toyota Land Cruiser, який виїхав на смугу зустрічного руху, загинули начальник 32-ї пожежно-рятувальної частини Харкова Дмитро Азарєнков і його 15-річна дочка Анастасія, які перебували в ЗАЗ. За даними правоохоронців, в позашляховику знаходилися двоє нетверезих хлопців, одному з них 19 років, другому 21. Дев'ятнадцятирічного Дмитра Габишева раніше вже позбавили права керувати автомобілем за їзду в стані алкогольного сп'яніння.

Згідно з наказом №65/80 МОЗ від 31.01.2013 року при отриманні водійських прав необхідно пройти медкомісію у складі невропатолога, отоларинголога, офтальмолога, хірурга і терапевта (голова комісії). За її результатами водієві видається медична довідка 083/о про придатність до керування транспортним засобом

Як випливає з відповіді Головного сервісного центру МВС громадської організації «Гломадській контроль Діє», при отриманні прав на керування транспортним засобом Дмитро Габишев надав медичну довідку, видану ТОВ «Медичний центр «Виталонг».

Цікаво, що довідки цього медцентру фігурують не в одному кримінальному провадженні, пов'язаному з дорожньо-транспортною пригодою. Так, наприклад, 31.03.2017 в місті Ковель Волинської області водій «Сітроена Берлінго» під час руху біля будинку №24 по вул. Грушевського виїхав на зустрічну смугу, збивши велосипедиста, який рухався йому назустріч. Внаслідок травм велосипедист помер в реанімації.

Як наголошується в постанові суду, вищезгаданий водій «Сітроена», підозрюваний в скоєнні ДТП, двома роками раніше, 17.07.2015 пред'явив при переоформленні водійських прав підроблену довідку МЦ «Виталонг», зареєстрованого в місті Вишневе Київської області. У зв'язку з цією обставиною старший слідчий СУ ГУНП у Волинській області майор С.В.Костюк звернувся до суду з клопотанням - встановити, чи здійснює МЦ «Виталонг» ліцензійну діяльність. Суд клопотання майора задовольнив, дозволивши звернутися до Києво-Святошинської РДА для отримання доступу до реєстраційних документів МЦ «Виталонг».

Подібні «Віталонгу» структури, що видають в обхід медкомісії довідки для отримання водійських прав, сьогодні - поширена практика. В кінці минулого року скандал навколо аналогічного центру під керівництвом братів Сергія та Олега Вакуленків вибухнув у Харкові.

В ході розслідування журналісти змогли отримати підроблені автомобільні номери президента Володимира Зеленського, медичні довідки про придатність до керування транспортними засобами на ім'я керівника поліції Харківської області генерала поліції Валерія Сокуренка, довідку з фотоданих голови СБУ Івана Баканова, довідку радника президента України Сергія Трофімова. Причому, без присутності самих чиновників. Все це виготовили в приміщенні регіонального сервісного центру ДСЦ МВС в Харківській області за адресою: вул. Шевченка, 26.

Як повідомила громадська організація «Громадський контроль Діє», водійські посвідчення і дозвіл на покупку зброї по такими підробленими довідками, без проходження психіатричного обстеження, наркологічної і медичної перевірки може отримати будь-який, навіть психічно хвора людина або наркоман. Таким чином за кермо автотранспортного засобу може бути допущено особа, яка представляє реальну загрозу життю і здоров'ю інших учасників руху.

Також члени громадської організації зафіксували факти виготовлення в будівлі регіонального сервісного центру підприємствами колишнього співробітника ДАІ Сергія Вакуленка на спеціальному обладнанні державних номерних знаків автомобіля сім'ї генерального прокурора Ірини Венедиктової, особистого кортежу Юлії Тимошенко і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Громадські працівники через правозахисника Дениса Ярославського передали матеріали розслідування в листопаді 2020 року в прямому ефірі заступнику міністра внутрішніх справ Антону Геращенку. Останній пообіцяв їх вивчити і розібратися, проте через 4 місяці ніяких оргвисновків з боку керівництва МВС по відношенню до структур братів Вакуленків, котрі працювали у  харківському сервісному центрі, не було.

comments powered by HyperComments