Освітня програма KharkivMusicFest: Бетховен для немовлят й студентів пройде у Харкові

Четвер, 29 квітня 2021, 21:19
Внаслідок того, що Харківу і області визначили червону зону карантину, частину програми Міжнародного фестивалю класичної музики KharkivMusicFest, яка мала відбутись з 12 по 24 квітня, було перенесено.
Освітня програма KharkivMusicFest: Бетховен для немовлят й студентів пройде у Харкові

Крім того, організатори підлаштовувалися під карантинні реалії та заздалегідь розробили низку онлайн-заходів. Це було обумовлено розумінням, що пандемія постійно вносить корективи в плани й якщо захід можна провести онлайн, то треба планувати його проведення саме таким чином.

Організатори обіцяють, що цікаво буде всім: від немовлят до студентів консерваторії.

Майстер-класи для молодих музикантів   (14 й 17 травня, офлайн, Харківський державний музичний ліцей)

14 й 17 травня на учнів, студентів та викладачів музичних закладів, очікує насичена програма майстер-класів від визнаних піаністів, що братимуть участь у сонатному марафоні.
Прослухати майстер-класи зможе кожний бажаючий, попередньо зареєструвавшись на сайті фестивалю. Для слухачів передбачені сертифікати про пасивну участь.

Музичний лекторій (з 29 квітня по 13 травня, онлайн, на Ютюб каналі KharkivMusicFest)

Організатори підготували серію цікавих онлайн-лекцій для широкої аудиторії, де лекторами виступають провідні мистецькі діячі України. У новому сезоні лекції переходять в онлайн і будуть присвячені центральному композитору цьогорічного фестивалю — Людвігу ван Бетховену. З 29 квітня на Ютюб каналі фестивалю слухачі лекторію  зможуть подивитися на класичну музику і музику Бетховена з різних поглядів — музикознавчого, хореографічного, з погляду сучасного візуального та кіномистецтва.

Музичні QR-коди Харкова (офлайн й онлайн. Основна програма пройде офлайн у другій половині травня)

Проект, мета якого – представити ключові фігури музичного авангарду (академічну музику ХХ століття) в топосі Харкова. Серія із 5 концертних лекцій розкаже про композиторів які свого часу жили та творили у Харкові. Матеріали про них пізніше з’являться на сайті фестивалю. Також під час проекту відбyдеться меморіальна подорож із «харківським домовиком» Михайлом Красиковим про «Червоного Моцарта», «українського Рахманінова» та інших корифеїв музичного олімпу Харкова.

Перша концертна лекція вже відбулася перед локдауном – 9 квітня. Наступні заходи проекту плануються на другу половину травня (дати уточнюються). Вхід на заходи вільний за попередньою реєтрацією на сайті фестивалю.

KharkivMusicFest KIDS (12 червня, освітня платформа Honey Academy)

Організатори KharkivMusicFest щиро вірять в те, що класична музика може виховувати майбутню інтелектуальну еліту, яка буде здатна змінювати суспільство. Саме тому і створили програму для найменших поціновувачів класичної музики. В рамках цієї програми 12 червня будуть проведені кілька різножанрових заходів, серед яких концерт для батьків та дітей від першого року життя «MozartBaby», та Сімейний вікенд «Be smart» з різноманітними музичними, науковими, технічними майстер-класами для дітей від 3 до 9 років, а також інтерактивним концертом. Вхід на захід вільний за попередньою реєстрацією на сайті фестивалю.

Також в найближчих планах фестивалю – продовжити роботу над випуском серії анімованих роликів «Гід по класичній музиці KharkivMusicFest». Перший сезон вийшов восени 2020 року й розповів про українського друга Бетховена, про музичні рекорди книги Гіннесса, музичний етикет, вплив класичної музики на мозок, та ще багато цікавого.

«Найважливішим пріоритетом KharkivMusicFest залишається просвітницька та освітня складова, — розповідає Марія Горбонос, виконавча директорка KharkivMusicFest. — Фестиваль продовжує вже традиційні лекції для аудиторії широкого загалу та майстер-класи для учнів музичних шкіл та вишів. Цього року цей напрямок посилюється появою безкоштовних заходів для дітей дошкільного віку та проектом «Музичні QR-коди Харкова».

Нагадуємо, що через червону зону частина концертної програми була перенесена. Так, Сонатний марафон — безпрецендентний захід, коли упродовж двох днів кращі піаністи із усієї України виконають усі 32 фортепіанні сонати Бетховена,  відбудеться 15 та 16 травня. Концерт Дитячого фестивального оркестру KharkivMusicFest відбудеться 11 червня. До обдарованих дітей Харкова віком від 10 до 18 років, що вже відомі любителям класичної музики першої столиці як Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest, приєднаються юні таланти із усієї України.

Нова дата завершального концерту «Ода до радості» — наймасштабнішої події фестивалю, де на одній сцені зберуться близько 150 музикантів, — 17 червня.  

Детально ознайомитись з освітньо-просвітницькою та концертною програмами можна на сайті фестивалю:

comments powered by HyperComments