Тимчасова слідча комісія Павла Сушка провела закрите засідання

Вівторок, 15 червня 2021, 21:37
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради на захист прав дітей провела закрите засідання.
Тимчасова слідча комісія Павла Сушка провела закрите засідання

Засідання пройшло у закритому режимі. Такого формату вимагала тема: резонансна подія, яка трапилася у квітні цього року в Березківському інтернаті Миколаївської області. Предметом розгляду слідчої комісії був аналіз передумов та причин, що призвели до цього, повідомив голова ТСК, народний депутат Павло Сушко.

«Досліджували питання: чому ця дівчина опинилася в інтернаті? Які було вжиті заходи, щоб надати їй захист та підтримку, – говорить Павло Сушко. – ТСК заслухала керівництво області, директора закладу, начальника служби у справах дітей області, представників профільних Міністерств. З'ясувалося, що Миколаївська область наразі - єдина, по якій ТСК отримано декілька скарг саме на порушення прав дітей в загальноосвітніх школах-інтернатах. Є обґрунтовані підзори, що такий стан справ і по всій країні».

За словами нардепа, саме в цих інтернатних закладах навчаються, живуть діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які юридично ніби мають сім’ю, а фактично – ні.

«І це – чи не найуразливіша категорія дітей. Якщо перші дві категорії мають хоча б шанс на сім’ю, то ці діти – ні. Вони майже повністю безправні. Не отримують захисту ні від батьків, ні від держави, яка робить вигляд, що їх немає. І такі ЗОШ-інтернати, на жаль, і кидають тінь на спеціальні школи. Їх неправомірно порівнюють із закладами для дітей з особливими освітніми потребами», – розповів Павло Сушко.

З явищем «прихованого» сирітства ТСК також розбиралася.

«Виникає питання: чому у нас в країні зменшення кількості дітей зі статусом видається як здобуток реформи? Чи не тому, що краще не давати взагалі дітям статус, щоб потім не доводилося їх влаштовувати в сімейні форми виховання? Ховати їх по закладах та звітувати про майже стовідсоткове влаштування дітей в сімейні форми. Видавати за успіх реформи – зменшення кількості дітей зі статусом в закладах? Такі факти, в тому числі, нам повідомив Уповноважений Президента з прав дитини – за рік в Миколаївській області зменшилося на 12 дітей зі статусом в інтернатах. Чи це точно успіх?» – обурюється нардеп.

На засіданні ТСК також обговорили стан реалізації реформи деінституціалізації в Миколаївській області, дотримання прав дітей в Комунальному закладі «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів – центр загальної і профільної освіти та комплексної реабілітації» обласної ради та Кавказької ЗОШ І-ІІІ ступенів Березнегуватської районної ради Миколаївської області.

«За результатами підготуємо відповідні звернення і надамо висновки ТСК. Розслідувати дані кричущі факти будуть, зокрема, і правоохоронці», – говорить Павло Сушко.

comments powered by HyperComments