Арт-директора KharkivMusicFest визнано найкращим диригентом в Європі

П'ятниця, 5 листопада 2021, 19:12
Першу премію Міжнародного конкурсу диригентів імені Артуро Тосканіні, який проходив 23 жовтня в Італії, виборов Віталій Алексейонок, головний диригент оркестру Мюнхенського університету, новий арт-директор фестивалю KharkivMusicFest.
Арт-директора KharkivMusicFest визнано найкращим диригентом в Європі

Даний конкурс – один із найвідоміших у світі. Перемога на ньому означає міжнародне визнання та відкриває нові можливості його учасникам.

У 2021 році конкурс проводився в 11-те й вперше за всю історію сконцентрувався на виконанні італійської опери.

Міжнародне журі з 240 кандидатів із 45 країн на конкурсній основі обрало 12 молодих диригентів, яких було запрошено на 2-тижневий семінар у травні. На семінарі учасники поглиблювали свої знання з історії опери, філософії музики, італійської мови, а також співпрацювали з видатними італійськими диригентами, концертмейстерами та оперними співаками.

Протягом двох днів, 19 та 20 жовтня, міжнародне журі оцінювало 6 півфіналістів, з яких було обрано 3 фіналісти. Фінал конкурсу відбувся у суботу, 23 жовтня, у формі відкритого для публіки концерту в «Театро Реджіо» в Пармі.

Очолив конкурсне журі Фабіо Луїзі, новий головний диригент Симфонічного оркестру NHK (Токіо). Також до складу журі увійшли суперінтенданти та художні керівники деяких із найважливіших театрів світу. У результаті голосування журі присудило першу премію Віталію Алексейонку. Другу та третю премії отримали Олександр Янкевич (Україна – Швеція) та Фелікс Хорнбахнер (Австрія).

«Я дуже радий, що мене визнали найкращим на престижному Диригентському конкурсі імені Артуро Тосканіні, – розповідає Віталій Алексейонок, переможець конкурсу, арт-директор фестивалю KharkivMusicFest. – Для мене дуже багато значить, що журі та публіка визнали моє виконання найпереконливішим. Потрібно розуміти, що у Королівському театрі Парми (Teatro Regio di Parma) я виконував музику Россіні та Верді, а Верді родом із-під Парми, традиція виконання його музики у цьому театрі неймовірно висока. Крім того, учасники журі – видатні люди. Це директори та співробітники найкращих оперних театрів світу: «Ла Скала» в Мілані, «Метрополітен Опера» в Нью-Йорку, «Земпер-опера» в Дрездені, «Театро Колон» у Буенос-Айресі, Королівського оперного театру в Лондоні тощо. Головою журі був всесвітньо відомий диригент Фабіо Луїзі. Тим більше приємно мені було з його рук отримувати першу премію».

Крім першої премії та перемоги на конкурсі, Віталій отримав також багато інших призів: приз глядацьких симпатій, приз за найкраще виконання опери Верді, приз консерваторії Мілана тощо.

«Ми дуже пишаємось тим, що талант артистичного директора нашого фестивалю KharkivMusicFest був визнаний на міжнародному рівні – Міжнародному конкурсі диригентів імені Артуро Тосканіні, та тішимось, що нашим юним музикантам Дитячого симфонічного оркестру KharkivMusicFest пощастило працювати під його орудою, – коментує Марія Горбонос, виконавча директорка фестивалю KharkivMusicFest. – Щасливі, що концертна програма наступного фестивалю у надійних руках. Так, цьогорічною особливістю KharkivMusicFest Віталій бачить поєднання традиційних та інноваційних форматів, включення у програму як творів популярних композиторів, так і менш відомих, обов'язковому виконанні української музики, а також в активному залученні партнерів, музикантів та публіки із Західної Європи, США та інших країн».

Нагадаємо, що міжнародний фестиваль KharkivMusicFest – 2022 традиційно відбудеться в Харкові навесні, а саме у квітні. Протягом декількох тижнів на харків'ян чекатимуть не лише концерти зірок класичної музики світового рівня, а й масштабна програма позаконцертних проєктів й заходів, традиційні розфарбовані піаніно в різних куточках міста, концерти переможців конкурсу молодих композиторів і дитячого оркестру. Кожен знайде для себе щось цікаве протягом кількох весняних тижнів KharkivMusicFest!

Довідка

Диригентський конкурс імені Артуро Тосканіні – один із найпрестижніших у Європі проводиться вже багато десятиліть. Він заснований на батьківщині всесвітньо відомого диригента А. Тосканіні та названий на його честь. Конкурс проходить в м. Парма, Італія.

Віталій Алексейонок – головний диригент оркестру Мюнхенського університету. Лауреат конкурсу «MDR Conducting Competition 2018», диригував такими оркестрами, як оркестр Лейпцизького радіо, Staatskapelle Weimar, Lucerne Festival Strings, філармонічні оркестри м. Карлові Вари, Єна, Гота, Градец-Кралове та ін. Сезон 2016/17 – співпрацював з Оксаною Линів, разом з якою реалізував безліч проектів як диригент та асистент. Віталій Алексейонок є засновником та художнім керівником ансамблю сучасної музики «ensemble paradigme».
Автор книжки про білоруський протесте «Білі дні Мінська». У червні 2021 року став новим арт-директором Міжнародного фестивалю класичної музики KharkivMusicFest.

 

comments powered by HyperComments