100 місць у Харкові й області, де можна весело і корисно відпочити з дітьми

Вівторок, 28 грудня 2021, 13:06
Освітяни зібрали такий перелік і зробили з нього мапу-пазл.
100 місць у Харкові й області, де можна весело і корисно відпочити з дітьми

Напередодні зимових канікул харківські освітяни визначили 100 місць, де можна корисно і цікаво провести час з дитиною. Цей перелік можна вже зараз подивитися за посиланням — він відкритий, й укладачі — перший в Україні освітній центр для педагогів, батьків і дітей «Я і моя школа» — запрошують користуватися ним всіх охочих. Ключові критерії відбору локацій — можливість неформальної освіти дитини та її взаємодії з цікавими об’єктами. У переліку локації Харкова і області для будь-якої погоди — просто неба і під дахом: музеї та театри, освітні центри та студії творчості, парки та сади, кафе та ферми (молочна, равликова й страусина). Для наочності автори переліку також зробили пазли S-Cool Kharkiv з мапами Харкова і області, де відмічено всі 100 локацій. До пазлів додається QR-посилання на онлайн-список та наліпки, якими можна відмічати відвідані місця і ті, які сподобалися найбільше. Зараз випустили лише 12 примірників мапи-пазла з деревини, всі — для освітян, а одним з перших пазл побачив міський голова Харкова Ігор Терехов. Він похвалив таку ініціативу, й зізнався, що сам дізнався з переліку про кілька цікавих місць. На початку наступного року розробники планують почати виробництво пазлів з картону.

«Існує багато збірок цікавих місць Харківщини, але, на наш погляд як людей, що працюють з вчительством, батьківством і дітьми, у них не вистачає освітнього та навчального змісту. Бо деяким дітям не цікаві розваги просто неба, а от наукові цікавинки їм дуже подобаються. І навпаки, — вважає засновниця центру «Я і моя школа», філологиня, співавторка концепції «Нова українська школа» Ірина Міньковська. — Ми самі були у більшості цих місць. Додаючи інші, орієнтувалися на відгуки дітей і батьків.

Всі цікаві місця розподілено за категоріями: Місце під відкритим небом, Нові навички, Мистецтво, Цікаві музеї, Наука і неформальна освіта. Для кожної локації є опис, адреса й, якщо є, сайт і телефон. Багато місць з переліку дійсно можуть стати відкриттям навіть для корінних харків’ян. Небагато хто знає, що у місті працює «Музей дитинства» з колекцією старовинних іграшок або гірськолижний комплекс. А в області знайшлася природна пустеля з барханами або покинутий аеродром зі справжніми літаками.

У той же час до переліку не потрапило багато відомих харківських музеїв — художній, історичний тощо. Автори переліку пояснюють це тим, що вони не пропонують практичного застосування для своїх експозицій або забороняють інтерактив. Дітей слід робити учасниками процесу, а не спостерігачами, вважають фахівці з «Я і моя школа».

Як приклад Ірина Міньковська наводить одну з молочних ферм під Харковом, яка влаштовує екскурсії для дітей. «Діти в місті не завжди знають, як влаштоване життя й виробництво в селі. Для цього у нас є підбірка цікавих господарств і ферм. На молочній фермі все розповідає ветеринар, котрий знає все про кожну корову. Він знайомить дітей з тваринами, показує, як працює сучасне обладнання, як відбувається майже повністю автоматизоване виробництво. Там для кожної дитини є щось цікаве — хтось захоче погладити теля, комусь дадуть натискати кнопочки, комусь цікавіше полазити тракторами на виставці техніки. Звісно, усі заходи безпеки вжито, але діти не відчувають, що їм це не можна, туди заборонено. Тільки стій і дивись. Або коли ти потрапляєш на дивовижну равликову ферму, навіть дорослий не відчує повного задоволення від екскурсії, допоки не візьме равлика на долоню».

З ідеєю мап-пазлів вже познайомили мера Харкова Ігора Терехова, який зазначив, що це «дуже цікава задумка» й опублікував схвальний сторіз. «Поговорили про встановлення дитячого майданчика у дворі по вулиці Костомарівська, про просування інтерактивних стін MYWalls у школах Харкова та подарували Ігорю Олександровичу наш екопазл S-Cool Kharkiv», — розповідає Ірина Міньковська. Також 12 пазлів надіслали у всі харківські районні департаменти освіти — їх передають до шкіл та розміщують у класах. Так організатори дитячих таборів, учительство й самі діти зможуть планувати свої подорожі на зимових канікулах й відзначати місця, де побували і де їм сподобалось — для цього є спеціальні наліпки у комплекті.

І хоча досі надходять замовлення на пазли з деревини, які виготовляє партнер проєкту, лазерна майстерня boberdecorua, команда освітнього центру вирішила з 20 січня робити картонні пазли — вони дешевші, простіші у виробництві, екологічні. Такі пазли більше підходять сім’ям, які полюбляють подорожувати містом і регіоном. Іншим партнером проєкту став портал «Куда б сходить», який спеціалізується на цікавих місцях Харкова.

Нагадаємо, освітній центр «Я і моя школа» відкрився у Харкові 27 жовтня 2020 року. Цей заклад став першим у Харкові, який скористався скасуванням монополії держави на підвищення кваліфікації шкільних педагогів — тут вони можуть отримати підвищення кваліфікації поза державних інститутів. Окрім педагогів, навчають дошколят і батьків. Так, освітянам пропонують курси з інклюзії, комп’ютерної грамотності, тайм-менеджменту, комунікацій, групової роботи та з інших напрямків. Деякі тренінги присвячені конкретним темам: шкільному харчуванню, сексуальній освіті, вакцинації. Батькам розказують про використання у вихованні дитини гаджетів, ігор і новітніх технологій, про особливості Нової української школи чи інклюзивного навчання. Також у центрі працює єдиний у місті безкоштовний клуб української мови.

Міністерка освіти і науки України (2019-2020) Ганна Новосад так висловилася про центр: «Проєкт «Я і моя школа» — це взірцевий приклад дієвості реформи НУШ, коли громадські ініціативи підхоплюють трансформаційні ідеї та на своєму локальному рівні впроваджують їх у педагогічній спільноті».

Сайт
Facebook
Instagram

comments powered by HyperComments