Герої нашого часу: харківські енергетики повністю відновили електропостачання у П'ятихатках

Яків Томський  |  Вівторок, 2 серпня 2022, 12:16
Ворожими обстрілами раніше було частково зруйновано електропідстанцію, яку наразі відбудували та вже запустили в роботу.
Герої нашого часу: харківські енергетики повністю відновили електропостачання у П'ятихатках

Світло з'явилося у всіх будинках, де мешкають люди, передає кореспондент "Справжньої Варти". 


Район, розташований на північній околиці міста, одним із перших постраждав під час ракетних обстрілів та боїв з окупантами після початку масштабної російської агресії. 24 лютого о 5 ранку один зі снарядів потрапив до житлового 9-поверхового будинку. Він застряг у перекритті між восьмим та дев'ятим поверхами. Відтоді не було й дня, коли на П’ятихатках було тихо — мікрорайон постійно потерпав від обстрілів російської артилерії.


У ніч з 10 на 11 березня через обстріл П'ятихатки залишилися без електрики, було зруйновано котельню. Електропостачання вдалося відновити, однак котельню в короткі терміни полагодити неможливо, тож район залишився без тепла у квартирах. Тоді міський голова Ігор Терехов запропонував його мешканцям переселитися на станції метрополітену, який з першого дня війни став притулком для тисяч містян.

«Ми організували туди гуманітарний конвой. Тих, хто погодиться виїхати, ми вивеземо автобусами вивеземо. Котельня розбита, і ми не зможемо, на жаль, відновити теплопостачання. Йдуть міцні морози, тому будемо переселяти людей до шкіл, які ще не розбиті, на станції метрополітену, годувати, забезпечувати медикаментами. Потрібно сьогодні врятувати цих людей», — заявив він.

За декілька днів до П'ятихаток зайшов ворог, намагаючись звідти розвивати наступ на Харків. Втім, противник зазнав поразки. Про це 15 березня заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

"Після обіду окупанти намагалися піти штурмом до Харкова з П'ятихаток. Збройні сили України завдали значних втрат противнику", — наголосив він. 

Вже четвертий місяць поспіль П’ятихатки перебувають під ворожими обстрілами. Як живуть зараз його мешканці, розповіли Новини.LIVE Харків.

РАЙОН СТАВ МАЙЖЕ БЕЗЛЮДНИЙ

Вранці 24 лютого мешканка мікрорайону Вікторія Кравченко прокинулась приблизно о 5:00 ранку. Жінка згадує, було відчуття ніби усі мешканці району, виїхали в мить. За кілька днів до повномасштабного вторгнення Вікторію не полишало відчуття тривоги, але навіть тривожна валізка була не зібрана.

З першими звуками війни я прокинулася від реву літаків і від таксі, що їдуть, від грюкаючих дверей ліфта. Сусіди залишили свої квартири та поїхали у безпечніші місця

За дуже короткий час район, де раніше жила жінка та близько десяти тисяч харків'ян, став майже безлюдним.

На четвертий день війни активізувався увесь волонтерський рух в місті, на ходу вирішувалось багато питань. Вікторія пішла волонтерити як медик. Допомагала людям, які потребували цього найбільше, рятувала тих, хто зазнав поранень від обстрілів. Лікарня у П’ятихатках не працювала, “швидка” та “червоний хрест”, розповіла жінка, інколи просто відмовлялись приїжджати через неможливість доїхати.

“Перші поранені у нашій лікарні з'явилась майже одразу. Було дуже важко, але, слава богу, останнім часом їздить “швидка” і є надія, що ми доставимо і постраждалих, і тих, кому потрібна спеціальна медична допомога, в лікувальні заклади”, – з сумом каже жінка.

Читайте також: “Ця історія не тільки про те, що ми – лікарі”: розповідь директорки перинатального центру, якій поступився інстаграмом Бекхем

П’ятихатки розташовані умовно на передовій. Це розуміли й волонтери, допомагаючи вивозити людей з-під обстрілу. Спочатку в пріоритеті були мами з дітьми та люди похилого віку, потім вивозили всіх. Проте певна кількість мешканців увесь цей час залишилась у місті.

ПОНАД МІСЯЦЬ ГОТУВАЛИ ЛЮДЯМ ЇЖУ НА БАГАТТІ


На початку війни ціни у харківських супермаркетах підскочили, на вулицях розтягнулися черги в магазини. Ще в березні під час обстрілу одна з ракет влучила до магазину повного покупців. Тоді загинуло четверо людей, ще 15 постраждали. Після цього деякі магазини та аптеки припинили свою роботу. Громадський транспорт взагалі пропрацював лише день.

В П'ятихатках ситуація склалася ще скрутніша. Це наукове містечко, відокремлене від Харкова великою зеленою зоною – Лісопарком. Тож, люди були відрізані від міста. Мешканці не могли ані купити продуктів, ані зняти пенсії. Відділення пошти були розбиті.

Пенсіонерка Олена розповідає, що весь цей час продукти та все необхідне отримувала від волонтерів. Якби не вони, не знає, як би вижила.

Я пенсію вже не отримую березень, квітень, травень. Я не маю можливості купувати. Я взагалі без грошей зараз сиджу

Шеф-кухар харківського ресторану і мешканець П'ятихаток Владислав Фролов прийшов до волонтерського пункту допомагати, коли почався у місті дефіцит хліба. Потім чоловік почав готувати на кухні дитячого садочка людям гарячі обіди.

“Спочатку була обмежена кількість продуктів – не було солі, борошна, цукру. Електрики не було більше ніж 35 днів. Ми готували на газових балонах, на багатті, робили, що могли”, – згадує Владислав.

Коли у П’ятихатках налагодили електропостачання, працювати Владиславу та його компаньйону стало легше. Тепер в них працюють усі електроплити та духовки. Але, аби нагодувати понад сто осіб, що залишились жити у мікрорайоні, - хлопці стоять на кухні від самого ранку і до обіду.

“Борщ, солянки, супи різні. На друге у нас гречка, рис, макарони. Все, що хлопці нам привозять, все готуємо. Котлети зараз пішли, м'ясо готуємо, коли надходить”, – розповідає про меню волонтер-кухар.

Читайте також: У Харкові відкрився найбільший ТРЦ у місті. Перші фото

Перший час місцеві волонтери силами мешканців, що виїхали, збирали якісь продукти, аби годувати тих, хто продовжував жити у П’ятихатках. Нині пункт вийшов на великі масштаби. Люди отримують ліки і повноцінні продуктові набори.

ПОВЕРТАТИСЯ ДОДОМУ ЗАРАНО

Останнім часом до П'ятихаток стали повертатися люди. Дехто приїжджає перевірити, що з квартирою, та взяти речі, які не встигли забрати, коли евакуювалися. Деякі залишаються, хоча це, як кажуть самі місцеві, не найкраще рішення. Адже хоч українські військові й відтіснили ворога ближче до кордону, безпечно у П’ятихатках не стало.

“До цього ми здебільшого були під мінометним обстрілом. Ми вже до цього звикли. Зараз це все здалеку, але ми розуміємо, що озброєння стало більш серйозним і небезпечним. Тому не хотілося б, щоб тут накопичувалися люди, бо це дуже небезпечно”, – каже мешканка П’ятихаток Вікторія.

Тим часом, П'ятихатки продовжують потерпати від ворожих обстрілів. Чи не щодня в якусь частину мікрорайону прилітають російські снаряди, люди отримують поранення. Інфраструктура зруйнована. Комунальники відновили світло та налагодили подачу водопостачання, але вода досі не доходить до верхніх поверхів. Транспорту немає, магазини та аптеки зачинені. Підприємства не працюють, людям нема де щось купити, нема де працювати і як себе забезпечити. Тож, вочевидь, мешканцям П’ятихаток, які виїхали, варто дослухатись до тих, хто лишився: повертатися до своїх домівок, на жаль, поки небезпечно і зарано.

comments powered by HyperComments