Думаймо про завтра! До уваги Президента й міністерства освіти

Святослав Караванський  |  Неділя, 29 березня 2015, 13:20
В Україні формально одна державна мова – українська. Насправді ж в Україні дві держаних мови, хоч це не записано в Конституції.
Думаймо про завтра!  До уваги Президента й міністерства освіти

Ступінь русифікації України такий високий, що записане в Конституції неможливо запровадити на практиці. Очевидно, що мовну орієнтацію людей не можна виправити статтею в Конституції. Тому  щирі патріоти України змушені користуватися на державних посадах мовою окупанта. І на це наразі нема ради. І не буде, ще яких 40-50 років.

         Але нація, яка записала в Конституції одну державну мову мусить думати, як забезпечити, щоб записане в Конституції стало реальним фактом.

         Зараз іде війна. Але вона рано чи пізно скінчиться. Росія не виграє цієї війни. Позаземні сили не допустять цього.

         Крим буде повернуто Україні. Сибір, Кубань і Далекий Схід дістануть автономію. Калінінградська область відійде до Европи.

Це  буде історичний період, який сприятиме Україні думати про свою державну мову.

         Україні потрібна україномовна еліта, якої на сьогодні бракує. Державі належить думати, як таку еліту виховати. Потрібні елітні школи. Найпрестжніші европейські нації вдаються до елітних шкіл, де виховувано елітні кадри для держави. Такі школи треба запровадити і в Україні.

         Президент і Міністерство освіти вже зараз мають думати про загальні обриси таких шкіл та від загальних обрисів переходити до конкретних кроків з організації системи елітного навчання. Це мають бути загальноосвітні школи від першого класу до 11-го чи 12-го.

         Учні цих шкіл мусять на період навчання проживати при школах. Учнів до таких шкіл добиратиме міністерство освіти з числа дітей добровольчих куренів та учасників АТО. Будуть учнями цих шкіл діти українських письменників, артистів, діячів мистецтв, а також видатних державних діячів.

         Навчання може бути безплатне або якоюсь мірою платне. Можна розробити для батьків, а також для учнів старших класів якусь форму праці для шкіл.

         Місця розташування цих шкіл мають добиратися в  україномовних ареалах України, щоб діти з перших класів перебували в україномовному середовищі, де всі співробітники шкіл – від прибиральниць до директора були реально, а не офіційно україномовні.

         Випускники цих шкіл на загальних підставах вступатимуть до  військових, адміністративних або цивільних вишів.

         Міністерство освіти вже зараз має створити у своєму штаті комісію елітних шкіл, яка розроблятиме статут і загальні положення навчання та функціювання цих шкіл, з тим, щоб подати до відповідного комітету Верховної Ради проект закону «Про елітні школи України».

         Само по собі нічого не робиться.

         Думаймо, плануймо і розробляймо майбутнє нашої держави!

         Возведім відродження України в ранг державної політики!                                                                                

 

comments powered by HyperComments