П'ємо з вогнегасника вогненну воду. 17 вересня – День Рятувальника

Микола Кузнєцов  |  Середа, 17 вересня 2008, 09:44
Українські рятувальники відзначають своє професійне свято 17 вересня, у День святкування православною церквою Ікони Божої Матері «Неопалима Купина», що є покровителькою пожежників і рятувальників і надає допомогу всім, хто потрапив у лихо.

Відзначимо, що День повернули Рятувальникам зовсім недавно – у вересні 2008 року. До цього свято називалося занадто загально – День працівника цивільного захисту. А до цього свята в Україні вже існував День Рятувальника, що і замінили на День працівника ЦЗ. Але тепер історична справедливість відновлена, і можна пити безпосередньо за тих (і з тими), хто лізе в бурхливий вогонь рятувати наші шкіри – отже, Рятувальники, уперед!

Долеталися

17 вересня 1908 року відбулася перша у світі авіакатастрофа з жертвами. У Форт-Меєрі (штат Вірджинія, США), о 17:18 біплан Армії США Wrіght Flyer ІІІ, пілотований Орвілом Райтом, терпить аварію та падає з висоти близько 22 метрів. Гине пасажир – лейтенант сигнального корпуса армії США Томас Етолін Селфридж.

Оле

1918 – в Іспанії було створено футбольний клуб «Валенсія».

Говорить, але поки ще не показує

1922 – почалося віщання «Радіо Москва» (потужність 12 кіловатів). Канал передає перший радянський радіоконцерт.

Хрясь навпіл

У 1953 році проводиться перша успішна операція за розділом сіамських близнюків.

Не шукай вечорами

1989 р. – у Чернівцях відкривається перший фестиваль української пісні «Червона РУТА».

Під пляшку кефіру

1993 р. – за один день група «Чайф» записує у вигляді жарту альбом «Оранжевий настрій». Практично домашній запис буде прийнято публікою на ура і дотепер є однією з робіт групи, що купуються частіше за інші.

Щодо великих миру цього...

17 вересня 1783 року народилася «російська Жанна д'Арк» Надія Дурова, кавалерист-дівиця. У чоловічому обличчі дослужилася до ад'ютанта самого Кутузова.

1832 р. – Сергій Боткін, російський терапевт. Той самий, котрого хвороба.

1854 р. – Девид Б'юїк, американський автоінженер і промисловець, творець угадайте якої машини.

1857 р. – Костянтин Ціолковський, російський винахідник, основоположник російської космонавтики, творець «космічної філософії».

1935 р. – Кен Кізі, американський письменник, автор «Польоту над гніздом зозулі».

1939 р. – Володимир Меньшов, російський актор і кінорежисер, народний артист Росії. Поставив фільми: «Розіграш» (1977), «Москва сльозам не вірить» (1980, Державна премія СРСР, премія «Оскар» 1980 року за кращий фільм іноземною мовою), «Любов і голуби» (1984), «Ширлі-Мирлі» (1995). Прибуток від «Ширлів» дозволив «Мосфильму» безбідно існувати кілька років.

Сучасному поколінню В. Меньшов більше відомий як пресвітлий Гесер з «Нічного/Денного Дозору».

1945 р. – Філ Джексон, американський баскетбольний тренер. «Чикаго Булз» ставали під його керівництвом чемпіонами NBA 6 разів, а «Лос-Анджелес Лейкерс» – два.

1951 р. – Кассандра Петерсон, американська кіноактриса, виконавиця головної ролі у фільмі «Ельвіра – володарка тьми» – ультрапопулярної у 1990-ті містичної вульгарщини.

У Харкові...

17 вересня 1817 року в Харків прибуває Государ Імператор Олександр І.

«Государ прибув до соборної церкви, прослухав там короткий молебень і відбув у будинок купця Ломакіна, де мав зупинитися. Іншого дня, о 8 годині ранку, Імператор прибув в університет, де йому були представлені професори та всі студенти; їх викликали на прізвище, вони кланялися та ішли. Оглянуто було бібліотеку й кабінети. У поданій Йому книзі Государ написав: 18 вересня 1817 року. Олександр».

 

comments powered by HyperComments