5 листопада народився Кузьма Петров-Водкін. Купаємо червоного коня

Середа, 5 листопада 2008, 11:07
Сьогодні день народження видатного майстра образотворчого мистецтва (символізму та модерну), крім заслуг в області живопису, що гріє душу кожного слов'янина благозвучністю свого прізвища.
5 листопада народився Кузьма Петров-Водкін. Купаємо червоного коня

Про імпортні свята

Британці сьогодні святкують день Гая Фоукса. Це одне з унікальних свят Англії, що виникло на честь зовсім не святкової події. 5 листопада 1605 року купка католиків спробувала підірвати будинок парламенту разом з урядом, королем Джеймсом І, королевою та їхнім сином. Змовники були незадоволені відношенням короля до католиків і сподівалися, що англійські католики зможуть захопити владу в країні, якщо вони вб'ють членів уряду та королівської родини. Змовники орендували підвал під будинком парламенту, і за кілька днів до відкриття парламенту Гай Фоукс сховав у підвалі двадцять бочок з порохом. Але один зі змовників попередив свого родича, лорда Монтігла, щоб той не приходив у парламент 5 листопада. Згаданий лорд, у свою чергу, попередив власті, які й схопили Гая на місці злочину. Всі інші конспіратори або загинули, намагаючись урятуватися від арешту, або їх було страчено. Так що 5 листопада залишився днем спогадів про цю подію.

За кілька днів до свята діти роблять опудало Гая у натуральну величину зі старого одягу, набитого соломою та газетами, і носять це опудало по вулицях, волаючи «Pennіes for the Guy!», випрошуючи гроші.

Увечері 5 листопада люди складають велике багаття, на яких опудала спалюються, запускають феєрверки та навіть печуть картоплю і каштани на вугіллях багаття. Це свято вважається дуже веселим, незважаючи на те, що через «палкість» святкування в цей день трапляється набагато більше пожеж.

Також у цей день...

...1484 р. Папа Інокентій VІІІ видає буллу «Summіs Desіderantіs», що поклала початок полюванню на відьом («багато осіб обох статей... впали в плотський гріх із демонами»).

1933 р. пароплав «Челюскін», закінчуючи свій перехід по Північному морському шляху, був затертий льодами у Беринговій протоці біля острова Діомід і відкинутий на північ у Чукотське море. Почався його безприкладний льодовий дрейф. Льодоріз «Литке», що вийшов на допомогу, не зміг підійти ближче 20 миль і 17 листопада повернув назад.

1934 р. у Ленінградському кінотеатрі «Титан» відбулася прем'єра фільму «Чапаєв».

1935 р. було випущено настільну гру «Монополія».

Щодо знаменитих світу цього

1878 р. народився Кузьма Сергійович Петров-Водкін, російський і радянський живописець-символіст, графік, теоретик мистецтва, письменник і педагог. Заслужений діяч мистецтв РСФСР.

1913 р. – Вів’єн Лі, англійська акторка театру та кіно, яка стала кращою Скарлет О'Хара в історії екранізацій роману «Віднесені вітром».

1934 р. – Кира Георгіївна Муратова, російський кінорежисер.

1938 р. на світ з'явився Джо Дассен, французький співак і музикант американського походження.

1959 р. – Браян Адамс – один із найпопулярніших музикантів кінця сторіччя. Він випустив цілу серію платинових альбомів та записав величезну кількість хітів, що потрапили до незліченної кількості хіт-парадів.


 

comments powered by HyperComments