21 листопада – день Преведів та Медведів

П'ятниця, 21 листопада 2008, 09:32
Сьогодні вся світова громадськість святкує день привітань. А православна – Михайлів день. А загалом – «Превед, медвед!»
21 листопада – день Преведів та Медведів

Всесвітній день привітань відзначається щорічно з 1973 року. Його вигадали два брати-американця (Майкл та Брайєн Маккомак) у самий розпал холодної війни, на знак протесту проти посилення міжнародної напруженості.

«Потрібний простий, але ефективний учинок», – вирішили брати та відправили листа з вітаннями в усі кінці світу. Вони нікому не нав'язували своїх ідей боротьби за мир в усьому світі. Вони лише просили адресата привітати ще кого-небудь, ну хоча б осіб десять...

Цю ідею було підтримано і керівниками держав, і простими людьми. З того часу щороку 21 листопада відзначається Всесвітній день вітань, радісних емоцій та гарного настрою.

А ще цей день на Русі здавна називають Михайловим. Народні прикмети говорять: коли на Михайлів день іній – чекай великих снігів, якщо день починається туманом – бути відлизі. З Михайлова дня худобу заганяють на зимовий корм. Михайлів день – веселе та сите свято (особливо для худоби).

Також у цей день...

...1783 р. повітряна куля братів Жозефа-Мішеля та Жака-Етьєна Монгольфьє уперше піднімає в повітря людей, спростувавши тим самим слова Горького про те, що народжений плазувати літати не може. Так що сміло пийте далі.

1846 р. Олівер Вендел запропонував термін «анестезія» для того стану, що викликалося ефіром.

Щодо знаменитих світу цього

1800 р. народилася Катерина Іванівна Трубецька (Лаваль), княгиня, дружина декабриста Трубецького, що пішла за ним у Сибір.

1963 р. – Нік Перумов, російський письменник-фантаст.

1965 р. – Бьорк (Бьорк Гудмунсдоттір), співачка з далекої місяцеґрунтової Ісландії.

Не цокаючись...

1844 р. помер Іван Крилов, руський байкар.

1916 р. потонув «Британник» – корабель-близнюк «Титаника» – налетівши на німецьку міну. Він пішов на дно всього за 50 хвилин, проте загинула лише 21 людина, тому що судно вдалося посадити на мілину.


 

comments powered by HyperComments