А ти записався у добровольці? Сьогодні – день волонтерів

П'ятниця, 5 грудня 2008, 09:13
Як відомо, волонтери – це люди, які свій вільний час витрачають на благо суспільства. Так що, якщо друзі попросять вас сьогодні бурхливо відзначити разом з ними День працівників статистики або Хануку, відмовлятися просто грішно!
А ти записався у добровольці? Сьогодні – день волонтерів

1985 року Генеральна Асамблея ООН призвала держави вжити заходів з метою підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей у всіх сферах діяльності до пропонування своїх послуг як добровольців як на батьківщині, так і за рубежем. У всесвітній декларації Добровольців сказано, що вони мають право присвячувати свій талант, час, енергію індивідуальним і колективним акціям, не очікуючи винагороди.

А в Україні сьогодні відзначається День працівників статистики. Ця дата пов'язана із проведенням у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи. Загалом, статистика – дуже корисна штука. Не вірите – переглянете х/ф «Службовий роман».

Іудеї ж у цей день запалюють світильники веселого 8-денного свята Ханука, що переводиться з івриту як «освячення». У кожний з 8 вечорів у синагогах і будинках іудеїв запалюються світильники – хануки (з 8 чашечками для свічок або плошками для масляних ґнотів і додаткової 9-ою чашечкою для «службового» вогню). У дні Хануки крім звичайних молитов вимовляється особлива молитва – подяка Богові за чудо Хануки та перемогу над ворогами (164 р. до н.е. євреї перемогли греків, які намагалися нав'язати їм свою віру).

Також у цей день...

...1492 р. Христофор Колумб досяг острова Гаїті

1854 р. бостонець Аарон Аллен запатентував театральні крісла з відкидними сидіннями.

1925 р. відбулася прем'єра фільму Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін».

1965 р. на Пушкінській площі у Москві пройшов Мітинг гласності – перша публічна акція радянських дисидентів. 5 грудня було обрано не випадково – у СРСР відзначався День Радянської Конституції. Коли на допиті Вольпина, одного з організаторів, запитали, навіщо він написав гасла, він відповів, що якби 1 травня він підняв гасло «Поважайте 1 травня!», його б теж заарештували. Основним гаслом мітингу була вимога гласності майбутнього суду над арештованими незадовго до цього Андрієм Синявським та Юлієм Даніелем. Митингуючі також тримали плакати із закликом «Поважайте Радянську Конституцію».

Щодо знаменитих світу цього

1803 р. народився Федір Іванович Тютчев, російський поет, а 1820 р. – його колега Панас Опанасович Фет.

1966 р. на світ з'явилася французька співачка Патрисія Каас. У 1985 році на юне дарування звернув увагу Жерар Депардье, і незабаром він став продюсером першого сінгла співачки «Jalouse». Зліт Патрисії Каас до вершин музичного Олімпу розпочався у 1987 році. Буквально з наступного року вона почала одержувати свої перші нагороди, однією з яких був титул «кращий жіночий дебют».

1945 р. народилася Ніна Іванівна Русланова. Кращі ролі Русланова зіграла, знімаючись у картинах тих режисерів, які давали простір її яскравої емоційності та сміливої фантазії: «Короткі зустрічі», «Пізнаючи біле світло», «Мій друг Іван Лап шин», «Зустріч», «Не стріляйте в білих лебедів», «Єгор Буличов», «Завтра була війна».

Не цокаючись...

1791 р. замовчала «чарівна флейта» класики світової музики: умер Вольфганг Амадей Моцарт, австрійський композитор.

 

comments powered by HyperComments